De vizitatTransilvania

Alba Carolina, cea mai spectaculoasă cetate din România

Mulți dintre români asociază Ziua Națională a României cu orașul Alba-Iulia și cu Catedrala Reîntregirii Neamului. De aceea, în ultimii ani, această catedrală laolaltă cu Cetatea Alba Carolina au fost cele mai vizitate obiective turistice de către românii dornici să cinstească ziua de 1 Decembrie așa cum se cuvine. Mai mult, după restaurarea cetății și amenajarea cu atenție și bun gust a unor trasee tematice sau a unor locuri de petrecere a timpului liber, aceasta a devenit în 2015 al doilea cel mai vizitat obiectiv turistic al României, conform celebrului site Trip Advisor. 

De ce ar trebui să vizitezi Cetatea Alba Carolina, indiferent de perioada aleasă?

  • Este cea mai mare cetate din România, care stă în picioare de mai bine de 300 de ani; 
  • Reunește vestigiile a trei fortificații, din epoci diferite, Castrul ridicat de romani, Cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina; 
  • Cetatea a fost construită între anii 1715-1738, pe o suprafață de 110 hectare, fiind proiectată sub formă de stea cu șapte colțuri, unde se află cele șapte bastioane.
  • Aici se găsește Catedrala Reîntregirii Neamului, cunoscută și sub denumirea de Catedrala Încoronării. Cu alte cuvinte, aici au fost încoronați primii regi ai României Mari, Ferdinand I și Maria.
  • Arată spectaculos după ce a fost restaurată cu fonduri europene.  

CE AR MAI TREBUI SĂ ȘTII 

Cetatea poartă numele împăratului Carol al VI-lea, în timpul căruia a fost ridicată. De aceea, statuia lui Carol al Vi-lea este amplasată deasupra Porții a III-a, care este un adevărat simbol al orașului Alba Iulia.

Forma cetății, de stea cu șapte colțuri, este de tip VAUBAN. Cetatea este prevăzută cu șapte porți, numerotate cu cifre romane.

De-a lungul existenței sale, a fost atacată o singură dată, în 1849, de către o armată de 8000 de soldați maghiari. Cu toate că a fost supusă unui asediu prelungit, cetatea nu a putut fi cucerită. 

Catedrala Ortodoxă a fost ridicată între 1921-1922, după planurile arhitectului Victor Ştefănescu. Arhitectura sa, inspirată după modelul bisericii Curţii Domneşti din Târgovişte, se înscrie în stilul neo-brâncovenesc. De o parte şi de alta a intrării, dar în interiorul bisericii, apar portretele suveranilor României Mari – regele Ferdinand I Întregitorul şi cu soţia sa, Maria, fresce care au rezistat perioadei comuniste.

Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, despre care se spune că este cel mai valoros monument de arhitectură romanică și gotică din Transilvania, este situată de asemenea în interiorul cetății. Acest lăcaș deține două recorduri: este cea mai veche, respectiv cea mai lungă (93 m în ax) catedrală din România. Construcția acestei catedrale a început în 1004 și a fost finalizată în 1291. În nava laterală de sud se află sarcofagul lui Iancu de Hunedoara.

După restaurarea cetății, au fost amplasate în curtea sa peste 31 de statui și monumente noi, pentru reîntregirea atmosferei de epocă.

Nu în ultimul rând, este un loc în care nu ai cum să te plictisești. Ai posibilitatea să te plimbi prin cetate și să te odihnești, mai apoi, pe băncile de pe marginile aleilor; poți admira pe alei statuile care înfățișează personaje din perioada medievală sau poți chiar să te fotografiezi alături de ele; poți vizita unele dintre clădirile vechi de patrimoniu care se găsesc între zidurile cetății.

Dacă ai obosit, te poți relaxa la o terasă cu o cafea sau un pahar de bere în mână, bucurându-te de atmosfera medievală din jurul tău. Mai mult, ai posibilitatea să servești masa de prânz la cetate. Eu am optat pentru restaurantul PUB 13, care este situat la baza unuia dintre zidurile cetății.

De asemenea, în ultimii ani, fortificația a fost locul unde au avut loc festivaluri culturale sau concerte de muzică în aer liber. Și încă un fapt inedit: dacă ai norocul să prinzi ora prânzului la cetate, află de la mine că ai șansa să vezi schimbarea gărzilor, care se face la Poarta a III-a, fix la ora 12. În opinia mea, este un spectacol de neratat, așa că vezi cum îți planifici timpul de vizitare. 

Dacă ți-am stârnit curiozitatea și vei vrea să pui pe lista dorințelor și vizitarea acestei cetăți, îți recomand să accesezi aici blogul oficial de turism al Albei-Iulia, pentru a afla mai multe informații cu privire la obiectivele turistice pe care le poți vizita în cetate, precum și cele referitoare la programul de vizitare, respectiv tarifele de intrare. 
Poate te interesează să citești și despre Cetatea Făgăraș, o cetate care nu a fost cucerită niciodată.

Related posts
De vizitatExperiențe turisticeMunteniaUnde să ieși în orașUnde te cazezi

Să mergem la Vila Golescu, pe urmele boierilor de altădată

5 Mins read
Vi s-a întâmplat vreodată, în copilărie, să vă uitați cu jind, prin geamul unei vitrine, la ceva care vă plăcea, cum ar fi de…
BanatDe vizitatDestinații de weekend

Top 25 de obiective turistice de văzut în Timișoara

8 Mins read
Timișoara, cel mai vestic oraș al României, și al treilea dintre acestea, a fost declarată Capitala Europeană a Culturii în anul 2023, fapt care…
De vizitatTransilvaniaTravelling

Obiective turistice de vizitat în județul Mureș

5 Mins read
DESTINAȚII ȘI OBIECTIVE TURISTICE DIN JUDEȚUL MUREȘ DEMNE DE VIZITAT Târgu Mureș se numără printre cele mai vechi orașe din România. Principalul obiectiv turistic…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *