De vizitatTransilvania

Cetatea Făgăraș, o cetate care nu a fost cucerită niciodată

Țara Făgărașului este o depresiune, care se întinde pe o distanță de circa 80 de kilometri, de la Pasul Turnul Roșu până la Piatra Craiului, fiind împărțită între județele Sibiu și Brașov. Este una dintre cele mai frumoase zone românești, care îți va intra la suflet de cum o vei descoperi și pe care-ți vei dori să o revezi peste ceva timp. Ce dă farmec Țări Făgărașului? Nu numai peisajele frumoase cu munții care străjuiesc în zare, satele păstrătoare de obiceiuri sau tradiții, monumentele istorice, gastronomia locului, cât mai ales oamenii care spun cu mândrie că sunt făgărășeni. În orice caz, dacă rostești Țara Făgărașului, te duci cu gândul fără să vrei la capitala sa, Făgăraș, și la principala sa atracție turistică – Cetatea Făgărașului. 

Construirea cetății a început în 1310, pe locul unei vechi fortificații de pământ și lemn, și este strâns legată de faptul că Făgărașul avea o poziție strategică, fiind la jumătatea drumului dintre Sibiu și Brașov. A fost construită pentru apărarea zonei de sud-est a Transilvaniei de atacurile tătarilor și otomanilor. Numele cetății a fost legată, la un moment dat, și de numele lui Mihai Viteazul, care, după ce a preluat cetatea în 1599, i-a donat-o soției salecare a locuit aici un an. În acest timp, Cetatea Făgărașului a devenit locul balurilor și seratelor muzicale organizate de doamna Stanca.

Deși construită ca cetate de apărare, a îndeplinit, de-a lungul vremii, și alte funcții: garnizoană a armatei române (1918-1948), închisoare pentru deținuții politici (1948-1960), respectiv muzeu, după 1965.

Cetatea are 66 de încăperi, întinse pe mai multe niveluri. Una dintre atracții o reprezintă Sala Tronului, unde pe vremuri au fost primiți regi și regine din toată lumea. Pentru a reda și întregi aspectul de odinioară, sala a fost redecorată cu jilţuri şi candelabre aparţinând stilului renascentist.

Într-una dintre încăperi, se poate vedea şi temutul instrument de tortură Fecioara de Fier, care este o cuşcă de metal, prevăzut la interior cu un sistem cu mai multe cuţite. După ce cuşca era închisă, ţepuşele străpungeau trupul celui condamnat la moarte, fără să-l ucidă instantaneu. Legenda spune că putea dura şi două zile până când cel torturat îşi dădea sfârşitul în chinuri groaznice. 

Este demn de menționat faptul că, în 2014, Cetatea Făgărașului a fost plasată într-un clasament realizat de site-ul de călătorii Hopper și a fost prezentată de publicația „Huffington Post” pe locul doi în Top 10 cele mai frumoase castele din lume. De aceea, în ultimii ani, reprezentanții comunității locale au fost preocupați pentru a aloca fonduri atât de necesare pentru lucrări de consolidare, restaurare și conservare a întregului ansamblu arhitectural.

Dacă te-am făcut curios și dorești să citești mai multe informații cu privire la istoric, locație, program de vizitare, precum și tarife, poți accesa aici pagina cetății.

Related posts
BanatDe vizitatDestinații de weekend

Top 25 de obiective turistice de văzut în Timișoara

8 Mins read
Timișoara, cel mai vestic oraș al României, și al treilea dintre acestea, a fost declarată Capitala Europeană a Culturii în anul 2023, fapt care…
De vizitatTransilvaniaTravelling

Obiective turistice de vizitat în județul Mureș

5 Mins read
DESTINAȚII ȘI OBIECTIVE TURISTICE DIN JUDEȚUL MUREȘ DEMNE DE VIZITAT Târgu Mureș se numără printre cele mai vechi orașe din România. Principalul obiectiv turistic…
CrișanaDe vizitat

Casa Darvas-La Roche, singurul Muzeu Art Nouveau din România

3 Mins read
Vizitarea Casei Darvas-La Roche trebuie să fie pe lista tuturor turiștilor care ajung în Oradea. Clădirea a fost prima reşedinţă individuală în stilul…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *