Experiențe turisticeTransilvaniaUnde să mănânciUnde te cazezi

Casa Tradițională Transilvăneană

Nu știu alții ce simt, dar eu, când mă gândesc la Țara Făgărașului cu munții ei falnici, Oltul care o străbate, dealurile sale împădurite, numeroasele obiective turistice de neratat, și, mai ales, la făgărășenii harnici care au sfințit locuri turistice, parcă-mi vine să-mi fac din nou planuri de călătorie într-acolo.

Am mai scris anterior despre Țara Făgărașului, îndemnându-mi conaționalii să ia în calcul această zonă de sud a Transilvaniei ca pe o posibilă destinație pentru o minivacanță. Așa cum ne-am propus și am mărturisit în acest articol, am revenit pe acest tărâm de poveste din centrul țării, în iulie 2022. Ne-am cazat la Casa Tradițională Transilvăneană, din satul Rucăr, com. Viștea, jud. Brașov, despre care citisem numai lucruri bune pe anumite pagini de profil. Cum s-ar spune, ne-am mai împlinit un vis turistic, mai ales că în ultimii ani am fost atrași de turismul tradițional.

Casa Tradițională Transilvăneană – corpul principal (Sursa: Casa Tradițională Transilvăneană)

Aici am experimentat traiul simplu de la țară și ne-am bucurat de o oază de liniște, precum și de aerul curat specific satului românesc. Am descoperit o casă tradițională veche de peste 100 de ani, care mi-a adus aminte de căsuța bunicilor mei, unde, deși nu am copilărit, mergeam în vizită câteva zile în fiecare an. Mobilierul vechi și el de peste 100 de ani, covoarele și cuverturile țărănești completează într-un mod fericit decorul arhaic. Mirosul acela de vechi și de țară mi-a reactivat amintiri dragi sufletului meu. În orice caz, răcoarea din cameră, precum și saltelele foarte bune, ne-au oferit posibilitatea unui somn odihnitor.

Seara am avut posibilitatea să socializăm cu altă familie de turiști, care era cazată aici de câteva zile. Bineînțeles că am făcut schimb de idei pentru a ne diversifica programul pentru a doua zi. Discuția s-a purtat în bucătăria de vară. Am avut sentimentul că mă aflu la o cină între prieteni, atmosfera plăcută fiind întreținută și de propietarul casei, care ne-a povestit despre Rucărul său iubit, în timp ce ne umplea paharele cu vișinată și, mai apoi, cu vin natural. De asemenea, stăpâna casei ne-a servit cu bucate delicioase, gătite după rețete tradiționale, din produse locale. Micul dejun a fost diversificat și, bineînțeles, nu au lipsit brânza proaspătă, laptele proaspăt muls de la vacă sau ouăle preparate, pe care propietarii le-au achiziționat de la oamenii din sat.

Dar cel mai mult ne-a impresionat gazda noastră, nimeni altul decât preotul satului, care și-a făcut timp să ne prezinte împrejurimile și frumusețile acestui sat. Ne uitam și-l ascultam vrăjiți, admirându-l pentru dragostea cu care ne-a vorbit despre locul său de suflet, unde s-a născut. Excursia, pe care am făcut-o sub îndrumarea sa, ne-a dezvăluit atât abilitățile sale în promovarea turistică a zonei, cât și cele de șofer, mai ales că drumul era accidentat. Sunt convinsă că fotografiile vă vor arăta Rucărul ca fiind unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania și veți intui încântarea pe care am simțit-o ca urmare a acestei surprize. 

Dacă ne veți călca pe urme, veți simți magnetismul acestui loc încărcat de istorie și de spiritualitate, vă veți bucura de frumusețea peisajelor panoramice, și-i veți aprecia pe acești oameni ai locului pentru ospitalitate și dorința lor de a duce mai departe obiceiurile, tradițiile și meșteșugurile moștenite de la înaintași.

Și încă ceva. Poți să te cazezi pentru două sau trei nopți la Casa Tradițională Transilvăneană, având posibilitatea ca, în fiecare zi, să te îndrepți spre altă direcție, pentru a explora minunata Țară a Făgărașului în lung și în lat. Vei vedea că nu ai cum să te plictisești, deoarece există o densitate mare de obiective turistice pe întreaga sa suprafață. Astfel, ai posibilitatea să petreci timp de calitate și să trăiești pe viu adevărate lecții de istorie sau să te familiarizezi cu bucătăria tradițională transilvăneană. Ca să nu mai vorbim de faptul că acolo timpul curge lin, ceea ce te face și pe tine să savurezi din plin clipele petrecute alături de cei dragi și de oamenii locului.

Nu-i așa că sună tentant?

CE POȚI VIZITA ÎN ZONĂ:

1.  Mănăstirea Rupestră din Șinca Veche

2.  Cetatea Făgărașului

3.  Mănăstirea Brâncoveanu, din Sâmbăta de Sus

4.  Abația Cisterciană din comuna Cârța

5.  Castelul de Lut Valea Zânelor, din comuna Porumbacu de Sus

6.  Palatul Brukenthal din Avrig

7. Bisericile fortificate din Cincu și Cincșor

8.  Împrejurimile satului Rucăr etc.

Dacă doriți să aflați și despre alte experiențe turistice pe care le-am avut în călătoriile noastre prin România, urmăriți-ne aici pagina de noastră de Facebook.

Fotografiile au fost realizate de Andrei Neagu

Related posts
BucureștiUnde te cazezi

Scala Boutique Hotel: răsfăț de epocă în inima capitalei

3 Mins read
Cu siguranță, Scala Boutique Hotel a fost o destinație de neuitat pentru mine. Este unul dintre acele locuri care reușesc să îmbine…
MunteniaUncategorizedUnde să mănânciUnde te cazezi

Un weekend petrecut la Conacul VINALIA din Ceptura

5 Mins read
Dacă ești iubitor de vin și visezi la experiențe similare cu ceea ce ai trăit în Toscana, poți să găsești aceleași lucruri…
De vizitatTransilvaniaTravelling

Obiective turistice de vizitat în județul Mureș

5 Mins read
DESTINAȚII ȘI OBIECTIVE TURISTICE DIN JUDEȚUL MUREȘ DEMNE DE VIZITAT Târgu Mureș se numără printre cele mai vechi orașe din România. Principalul obiectiv turistic…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *