De vizitatOltenia

În căutarea poveștilor frumoase ale Olteniei

Nu știu alții cu ce asociază Oltenia, dar eu, fără să vreau, mă duc cu gândul la Craiova frumoasă, la Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși, de la Târgu Jiu, și la culele oltenești din Vâlcea, pe care le-am descoperit, în 2016, atunci când am vizitat orașul Horezu și împrejurimile. Culele, specifice sec. XVIII și XIX, reprezentau locuințele boierilor, construite în vederea apărării avutului și vieții celor din familie, împotriva atacurilor de orice fel. De aceea, erau construite sub formă de turn, cu pereți groși de un metru, cu uși masive și ferestre înguste, fiind prevăzute și cu metereze de unde se putea trăgea cu armele în orice direcție a curții. De obicei, fântana era făcută în beciul culei, pentru a avea autonomie, în caz de atac, în ceea ce privește sursa de apă. În România, se întâlnesc cu precădere în regiunea deluroasă a Olteniei, cele mai răspândite fiind în Gorj și Vâlcea. 
Comuna Măldărești, din județul Vâlcea, este situată la 5 km de Horezu; aici, am vizitat Culele Duca și Greceanu, Casa memorială I.G. Duca, precum și Conacul lui Maldăr. 
Prima dată, am intrat la Cula Duca (Măldărescu), a cărei construcție a fost finalizată în anul 1827. Mi-a plăcut curtea mare, de formă dreptunghiulară, care are gazon îngrijit și ronduri de crăițe. Glastrele cu mușcate roșii, așezate în cerdacuri, dau o notă de culoare și de veselie curții în ansamblu. Dacă cumva ți se pare că ai mai văzut această clădire-monument istoric, îți spun că ai dreptate, deoarece aici s-au turnat scene din filmele “Iancu Jianu” sau “Drumul oaselor”. 

În 1910, omul politic I.G. Duca a cumpărat acest domeniu, unde și-a construit o casă de vacanță în anul 1912, diametral opusă vechii cule. Clădirea a fost făcută fără etaj, în formă de L și cu un cerdac care sporește frumusețea casei. Amenajarea interioară este sobră și minimală, dar pata de culoare a fost dată de draperiile viu colorate și de scoarțele oltenești autentice.


Relativ aproape, am găsit Cula Greceanu, despre care se spune că ar fi fost construită pe la 1500. Interesant este faptul că, într-una dintre încăperi, a fost realizată, în 1930, o frescă pe perete de către propietara de atunci, Olga Greceanu. Legenda pictată pe peretele culei spune o poveste în imagini despre fostul căpitan din armata lui Mihai Viteazu, Tudor Maldăr. Clădirea deține obiecte de mobilier de lemn lucrate tradițional, alături de țesături și costume de epocă. Din cerdacul de la etaj poți admira curtea cu spații verzi atent îngrijite, precum și glastrele cu mușcate roșii așezate pe margine.

La plecare, când ne îndreptam spre Horezu, am intrat în curtea Conacului lui Maldăr, pentru a admira și această veche culă oltenească, care, în urma cumpărării și restaurării, a fost transformată într-o pensiune de vis. Dar despre această experiență voi scrie mai pe larg în alt articol.

Related posts
Destinații de weekendOlteniaUnde să mănânciUnde te cazezi

Conacul lui Maldăr: o oază de relaxare în inima Olteniei

3 Mins read
Dacă ești în căutarea unui loc liniștit, cu atmosferă boemă și ferit de cotidian, Conacul lui Maldăr este destinația perfectă. Fotografia de…
De vizitatExperiențe turisticeMunteniaUnde să ieși în orașUnde te cazezi

Să mergem la Vila Golescu, pe urmele boierilor de altădată

5 Mins read
Vi s-a întâmplat vreodată, în copilărie, să vă uitați cu jind, prin geamul unei vitrine, la ceva care vă plăcea, cum ar fi de…
BanatDe vizitatDestinații de weekend

Top 25 de obiective turistice de văzut în Timișoara

8 Mins read
Timișoara, cel mai vestic oraș al României, și al treilea dintre acestea, a fost declarată Capitala Europeană a Culturii în anul 2023, fapt care…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *