Destinații de weekendOltenia

Să vizităm Horezu, capitala ceramicii românești!

Dacă simți românește și, în plus, ești atras de tot ce înseamnă tradiții și obiceiuri, Horezu și împrejurimile trebuie să se afle musai pe lista locurilor pe care dorești să le vezi pe viitor, dacă nu ai făcut deja asta. Localitatea se află în județul Vâlcea, în centrul depresiunii Horezu și este marginită la nord de Munții Căpățânii și la sud de Măgura Slătioarei și dealurile Negruleștilor, Costeștilor și Tomșanilor.

Ținând cont că de la București până la Horezu ai avea de parcurs 220 de km sau de la Pitești până acolo te-ai deplasa circa 100 de km (Craiova-Horezu max. 120 km, Sibiu-Horezu 150 km; Alba Iulia-Horezu 220 km etc.), asta înseamnă că, dacă locuiești pe o rază de maxim 200-220 de km, poți să iei în calcul această destinație pentru o excursie de weekend, de o zi sau două, sau pentru un popas pe parcursul unui circuit prin Muntenia și Oltenia, de exemplu.
Cu toate că zonă este recunoscută pentru practicarea mai multor ocupații tradiționale (creșterea animalelor, pomicultura, olăritul, prelucrarea lemnului), Horezu este asociat, în primul rând, cu olăritul, chiar și de către cei care nu au călcat pe acolo. Mulți dintre noi avem în casă măcar un exemplar din ceramica fabricată la Horezu, fie o farfurie, un castronel sau un vas de lut. Ca să nu mai vorbesc de Cocoșul de Hurez, care apare deseori pictat pe aceste minunății de lut și care este perceput ca o adevărată emblemă  pentru orașul Horezu. 

Spre expoziția de ceramică organizată în aer liber


De ce ar mai trebui să vizitezi Horezu? Pentru că este situat într-una dintre zonele în care istoria se împletește cu credința noastră strămoșească și în care, nu întâmplător, simți o încărcătură energetică. Asta am simțit eu vizitând Mănăstirea Hurezi (la 4,8 km de Horezu), intrată în patrimoniu UNESCO, încă din 1995, Mănăstirea Bistrița (la 12,3 km de Horezu) sau Mănăstirea Arnota. De asemenea, ai posibilitatea să ajungi în comuna Măldărești, situată la maxim 5 km, unde poți vizita vestitele cule Măldărești, Greceanu sau Casa memorială I.G. Duca. Tot aici, în apropiere, poți să vezi și să fotografiezi Conacul lui Maldăr, care este de fapt o veche culă oltenească transformată într-o pensiune de vis. Nu m-am cazat niciodată acolo, dar este una dintre dorințele mele pentru viitor, cu atât mai mult cu cât această locație apare deseori în top 10 pensiuni românești recomandate. Ce pot să vă spun este că am avut șansa să servesc masa de prânz pe terasa Conacului lui Maldăr, într-o zi frumoasă și însorită de octombrie. Despre mănăstirile monumente istorice din apropierea orașului Horezu, despre culele de la Măldărești și, mai ales, despre pensiunea Conacul lui Maldăr, voi scrie mai pe larg în articolele mele viitoare.
Până atunci, vă recomand să vă documentați, în plus, citind pagina oficială Vâlcea Turistică, care promovează la loc de cinste zona Horezu.

Related posts
BanatDe vizitatDestinații de weekend

Top 25 de obiective turistice de văzut în Timișoara

8 Mins read
Timișoara, cel mai vestic oraș al României, și al treilea dintre acestea, a fost declarată Capitala Europeană a Culturii în anul 2023, fapt care…
De vizitatOltenia

Târgul de Crăciun de la Craiova

4 Mins read
Am zâmbit a neîncredere atunci când am citit despre Târgul de Crăciun de la Craiova că ar fi al treilea cel mai…
Destinații de weekendExperiențe turisticeOltenia

O excursie de o zi prin Oltenia frumoasă!

4 Mins read
Astăzi propun o excursie de o zi prin meleagurile Olteniei. Zona este recunoscută pentru numeroasele stațiuni turistice, mânăstiri, iar întreaga zonă inspiră…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *