BanatDe vizitatDestinații de weekend

Top 25 de obiective turistice de văzut în Timișoara

Timișoara, cel mai vestic oraș al României, și al treilea dintre acestea, a fost declarată Capitala Europeană a Culturii în anul 2023, fapt care a influențat atragerea unui număr însemnat de turiști români și străini, în creștere față de lunile similare ale anului anterior.
Pe parcursul minivacanței de 1 mai a.c. pe care am petrecut-o acolo, m-am plimbat pe străzile orașului uitându-mă fascinată la clădirile vechi, elegante, mai ales la cele în stil baroc, chiar și Art Nouveau, din jurul celor trei piețe centrale. Din păcate, numai o parte dintre ele au fost consolidate și restaurate. Am simțit o strângere de inimă privind la construcțiile nerenovate care arătau deplorabil, sau la altele care erau acoperite cu prelate care să mascheze paragina sau/și schelele constructorilor. Mi-am închipuit cum ar fi arătat localitatea dacă ar fi avut un Bolojan în fruntea ei. Cu alte cuvinte, Timișoara este într-o schimbare de imagine lentă, fiind depășită la acest capitol de Oradea. Nu spun că Timișoara nu ar fi un oraș fascinant, dar cred că-ți imaginezi cu ușurință cum ar fi arătat dacă fațadele tuturor monumentelor istorice ar fi fost refăcute cu bani europeni. Dar mai bine să-ți arăt partea plină a paharului, așa cum te-am obișnuit până acum.
În primul rând, îți recomand să-ți iei două nopți de cazare, eventual chiar trei, în situația în care ajungi seara venind de la mare distanță. Ar fi păcat să nu te bucuri de două zile efective de plimbare prin acest oraș cu aer occidental. Așa vei avea posibilitatea să afli istoria orașului și poveștile din spatele palatelor, să te plimbi prin centrul istoric și frumoasele parcuri ale sale, să mergi cu vaporașul pe Bega, să vizitezi vechiul cartier Fabric și multe altele la fel de plăcute. Nu ai cum să nu apreciezi spectacolul străzilor și animația din zonele pietonale și de la terasele din centrul Timișoarei, și, mai ales, gastronomia locală. În plus, dacă analizezi prețurile la cazări și mâncare, comparativ cu ceea ce poți găsi în alte orașe turistice ale țării, vei constata că este o destinație destul de accesibilă și cu prețuri pentru toate buzunarele.
Și încă ceva! Uită-te în jurul tău! Nu-i așa că acolo lumea este mai relaxată și dispusă să savureze momente plăcute, bucurându-se de prezent? Timișoara are un vibe bun, care te va face să-ți dorești să revii peste ceva timp, dacă astrele se vor alinia.

Acum, voi încerca să-ți ofer câteva informații cu privire la obiectivele turistice pe care trebuie musai să le vezi sau chiar să le vizitezi. Chiar dacă în prezentarea acestora mă voi baza pe propriile impresii și fotografii, îți sugerez să intri și pe website-ul www.timisoara-info.ro, pentru a afla mai multe informaţii referitoare la obiectivele turistice, la evenimentele culturale din Timişoara, servicii turistice etc. De asemenea și pagina de facebook „Visit Timişoara” poate fi o sursă bună de inspirație pentru tine.

TOP 25 obiective turistice:
1. Piața Victoriei, numită pe vremuri și Piața Operei, în jurul căreia se găsesc instituții culturale importante precum: Palatul Culturii, Muzeul Banatului, Catedrala Mitropolitană Ortodoxă.

2. Palatul Culturii, care adăpostește Opera Română, Teatrul Național, Teatrul Maghiar de Stat, Teatrul German de Stat, a fost construit între anii 1872-1875 după planurile arhitecților Fellner și Helmer. Fațada principală a fost proiectată de către cunoscutul arh. Duiliu Marcu și a fost realizată între anii 1934-1936.

3. Muzeul Banatului a fost amenajat încă din 1948 în Castelul Huniade. Această construcție este considerată cea mai veche clădire din Timișoara. Castelul a fost construit la începutul sec. al XIV-lea, din ordinul lui Carol Robert de Anjou, regele Ungariei. Construcția a căpătat forma actuală după reconstrucția din 1856. Din păcate, deocamdată nu se poate vizita, castelul fiind în renovare. 

4. Catedrala Mitropolitană Ortodoxă este una dintre clădirile emblematice ale Timișoarei. A fost construită începând cu anul 1936 şi a fost sfințită în anul 1946, în prezența Regelui Mihai I, unul dintre ctitori. Construcția a fost proiectată de către arhitectul Ion D. Trajanescu, iar stilul arhitectural al catedralei este neobizantin (moldovenesc), cu influențe ale stilul gotic. Până la apariția Catedralei Mântuirii Neamului (120 m), era considerată cea mai înaltă biserică din România, măsurând 83,7 m. 

De asemenea, tot în Piața Victoriei, am mai remarcat următoarele monumente istorice:

5. Clădirea veche a Hotelului Timișoara a fost construită după planurile arh. László Székely între 1928-1929.

6. Palatul Lloyd a fost ridicat conform proiectului arh. Leopold Baumhorn, între 1910-1912, în stil ecletic, cu influențe secession. Clădirea adăpostește rectoratul Institului Politehnic. În plus, are la parter faimosul restaurant cu același nume.

7. Palatul Neuhausz a fost realizat după planurile arh. László Székely, între 1911-1912, într-o combinație de stiluri eclectic, secesiune vieneză și art nouveau maghiar.

8. Palatul Merbl a fost construit după planurile arh. Arnold Merbl în 1911, în stil secession.

În fotografia de mai jos se văd de la stânga la dreapta: Palatul Merbl, Palatul Neuhausz și Palatul Lloyd, care sunt alipte, iar lateral apare în imagine Hotelul Timișoara.

9. Biserica Piaristă este situată în apropierea Pieței Victoriei. De pe treptele catedralei ortodoxe, o poți zări peste stradă, lateral stânga.

10. Piața Libertății este o piață istorică a Timișoarei, care s-a numit inițial  „Piața de Paradă”, apoi  „Piața Prințul Eugen”, deoarece a adăpostit mai multe clădiri cu funcţiuni militare. Aici se află Comenduirea Garnizoanei, Primăria Veche, fosta Cancelarie de război (lângă Primăria Veche), Cazinoul Militar, dar şi un important monument baroc “Monumentul Sf. Maria şi Sf. Ioan Nepomuk“. În anul 1848, odată cu izbucnirea revoluției maghiare, numele pieței se schimba în Piața Libertății.

Din păcate, câteva clădiri lăsate în paragină strică aspectul acestei piețe, însă te îndemn să faci abstracție de asta, mai ales că aici există o tradiție care compensează. Dacă vei fi inspirat să te plimbi prin această piață, după ora 16, vei avea parte de ceva nemaiîntâlnit în România. Uite ce am surprins noi… Spectatori de toate vârstele stăteau pe bănci, sub razele blânde ale unui soare de aprilie, ascultând concertul ad-hoc cu muzici de film, susținut de-un pianist local, care-și ascundea identitatea cu ajutorul unei pălării și a unor ochelari de soare fumurii. Cei prezenți aplaudau la finalul fiecărui cântec și, la plecare, niciunul nu uita să ofere un suport artistului, punând câte-o bancnotă în cutia poștală, care trona îmbietor în fața pianului. La un moment dat, o domniță, în trecere fiind, s-a oprit din mersul pe bicicletă și asculta vrăjită cântecele, sprijinindu-se visătoare de bicicletă. Ce acorduri divine răsunau și ce rezonanță avea sunetul în celebra Piață a Libertății! Ca să nu mai vorbesc de încântarea și de relaxarea pe care o citeai pe fețele oamenilor așezați pe bănci de jur împrejurul pianistului, care oferea cu generozitate mângâiere auzului și bucurie sufletului. După vreo oră, a fost înlocuit de alt pianist care a cântat varianta orchestrală a unor cântece de top ale unor cântăreți străini. La un moment dat, piața răsuna de acordurile cântecului Aleluia a lui Leonard Cohen… Minunat!

11. Piaţa Unirii este cea mai veche piață istorică din Timișoara, care este mărginită pe cele patru laturi de construcţii în stil baroc, precum Palatul Baroc, Domul Romano-Catolic, Catedrala Ortodoxă Sârbă, Palatul Episcopiei Ortodoxe Sârbe şi Monumentul Sf. Treime, amplasat central. Inițial s-a numit Piața Principală, iar peste ani, în 1919, a căpătat numele de Piața Unirii, pentru că aici s-au oprit trupele române care au intrat în Timișoara.

12. Palatul Baroc este una dintre cele mai frumoase și mai impunătoare construcții ale orașului. În prezent, găzduiește Muzeul de Artă din Timișoara; a fost construit în stilul baroc austriac, cu unele detalii rococo. Sala mare de la etaj a găzduit festivităţi prilejuite de vizita unor impăraţi sau regi, dar şi a unor oameni de cultură cunoscuți (Franz Liszt, Johannes Brahms, George Enescu etc.).

13. Domul Romano-Catolic Sf. Gheorghe, a fost construit în 1736-1774, în stil baroc austriac. Construcția arată spectaculos, după amplul proces de restaurare prin care a trecut. 

14. Catedrala Ortodoxă Sârbă a fost construită între anii 1744-1748, în stil baroc cu unele elemente clasiciste. Faţada principală este orientată către str. Ungureanu Emanuil 12, iar spatele acesteia către Piața Unirii. Picturile de pe pereții interiori, realizate în culori pastelate, mi-au bucurat privirea. De aceea, vă îndemn să nu ratați vizitarea acesteia.


15. Palatul Episcopiei Ortodoxe Sârbe a fost construit în stilul baroc austriac. În 1906, fațada se reconstruiește în stil neosârbesc.

16. Clădirea Băncii de Scont a fost construită între 1906-1908, în stil secession, fiind amplasată într-unul dintre colțurile pieței, lateral stânga față de Palatul Episcopiei Ortodoxe Sârbe. 

17. Cu siguranță privirile îți vor fi atrase de un șir de case alipite numite Casa BrückCasa „La Trei Husari” și Casa „La Elefant”ale căror fațade sunt vopsite în culori pastelate.

18. Sinagoga din Cetate, situată aproape de centrul orașului, a fost construită între 1862-1865, după planurile arh. vienez Carol Schumann, în stil eclectic.

19. Bastionul Maria Theresia a făcut parte din cele 9 bastioane ale Cetății Timișoarei, despre care se spune că era, până la sf. sec al XIX-lea, cea mai mare fortificație militară în sistem bastionar de pe teritoriul actual al României.

20. Parcurile Timișoarei dau un farmec aparte orașului și renumele de oraș al florilor. Am fost plăcut surprinsă să trec dintr-un parc în altul, mai ales în partea centrală, în apropierea catedralei ortodoxe și a falezei râului Bega. Se spune că, în sec. al XIX-lea, în Timișoara  trăiau cultivatori de trandafiri, vestiţi în întreaga Europă. În prezent, parcurile găzduiesc multe evenimente culturale ale Timişoarei, precum Bega Bulevard, festivaluri de film, festivaluri pentru copii etc.

Îți recomand să ajungi și în Parcul Rozelor, care este situat la câțiva pași de malul râului Bega. 

21. Râul Bega este important pentru transportul public şi agrementul cu vaporaşe din Timişoara, având totodată şi un rol important pentru sport şi recreere. Pe malurile Begăi sunt amenajate piste de biciclete și alei pentru plimbare şi alergare.


22. Nu trebuie să ratați vizitarea Cartierului Fabric, pentru că este una dintre cele mai vechi zone din Timișoara. Fabricul s-a constituit în primele decenii ale secolului XVIII. Numele iniţial era Fabrikstadt, adică cartierul industrial, numele lui venind de la fabricile care s-au înfiinţat aici, în special cele de postav şi pânzeturi. În plus, era un cartier multicultural, iniţial fiind împărţit în cartierul românesc şi cartierul german.


23. Biserica Millenium 
este situată în vechiul Cartier Fabric. Monumentala biserică romano-catolică a fost construită în perioada 1896-1901, în stil neo-roman. Cu toate că edificiul a fost renovat în 2013, cred că fațada s-a păstrat bine de-a lungul vremii, fiind acoperită cu plăcuțe de cărămidă. Din păcate, biserica era închisă și nu am putut să o vizităm.  

24. Tot în acest cartier, în apropierea Pieței Traian, poți să admiri exteriorul Sinagogei din Fabric. Acest superb monument istoric a fost construit între anii 1897 și 1899, având la bază schițele arh. Leopold Baumhorn, același care a proiectat și Palatul Lloyd. Din păcate este închisă, necesitând lucrări de consolidare și restaurare. 


25. Dacă ai ajuns până acolo, ești destul de aproape de Fabrica de Bere Timișoreana, care datează din jurul anului 1750. Imensa cană de bere a fost realizată ca să se marcheze faptul că această fabrică din Timișoara produce bere de peste 250 de ani.

Sper ca informațiile pe care ți le-am oferit să-ți fie de folos și să te facă să pui pe lista dorințelor tale o minivacanță în Timișoara. Merită să vezi cu ochii tăi și, implicit, să descoperi de ce Timișoarei i se spunea odinioară “Mica Vienă”.

Related posts
De vizitatTransilvaniaTravelling

Obiective turistice de vizitat în județul Mureș

5 Mins read
DESTINAȚII ȘI OBIECTIVE TURISTICE DIN JUDEȚUL MUREȘ DEMNE DE VIZITAT Târgu Mureș se numără printre cele mai vechi orașe din România. Principalul obiectiv turistic…
CrișanaDe vizitat

Casa Darvas-La Roche, singurul Muzeu Art Nouveau din România

3 Mins read
Vizitarea Casei Darvas-La Roche trebuie să fie pe lista tuturor turiștilor care ajung în Oradea. Clădirea a fost prima reşedinţă individuală în stilul…
CrișanaDe vizitat

Oradea - o destinație potrivită pentru un City Break (Top 15 obiective turistice de vizitat)

9 Mins read
Am avut șansa să revăd Oradea în 2017, după ce orașul trecuse printr-o primă etapă de modernizare. Din păcate, atunci nu am avut la…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *