De vizitatOltenia

Ansamblul monumental “Calea Eroilor” din Târgu Jiu

Pune pe lista dorințelor tale de turist prin România și vizitarea orașului Târgu Jiu, pentru a vedea centrul orașului și mai ales Ansamblul monumental “Calea Eroilor”. Din punctul meu de vedere, un popas de aproximativ patru ore ar fi binevenit.
Ansamblul monumental “Calea Eroilor” este un omagiu adus eroilor căzuți în Primul Război Mondial, fiind proiectat și construit de Constantin Brâncuși, între 1937-1938. Este compus din Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit sau “a sacrificiului infinit”. Aceste componente sculpturale ale ansamblului sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1275 m. Ansamblul monumental a fost inaugurat în octombrie 1938, realizarea lui datorându-se în mare parte soției prim ministrului Gheorghe Tătărescu, Aretia Tătărescu.
Masa tăcerii, lucrată în calcar, cu un diametru de 2,15 metri și o înălțime de 0,88 metri, se află în Grădina Publică din Târgu Jiu, aproape de malul râului Jiu. Masa simbolizează masa de dinaintea luptei, iar cele 12 scaune rotunde, de piatră, amplasate de jur împrejur, au formă de clepsidre, care te duc cu gândul la măsurarea sau la scurgerea timpului. 


Aleea scaunelor are de-a lungul ei 30 de scaune cu față pătrată, plasate în zece intrânduri, în grupuri de câte trei. Această alee poate sugera șirul de rude și prieteni care-l însoțește pe eroul care pleacă la război.


Poarta sărutului este realizată din travertin și simbolizează ultima îmbrățișare și ultimul sărut pentru eroul plecat pe front, care se va jertfi pentru apărarea patriei. 


Coloana fără sfârșit, situată în Parcul Coloanei, are o înălțime de 29,33 de metri, fiind realizată din 16 module romboidale din fontă, fiecare având 1,80 metri. A avut ca sursă de inspirație stâlpul de pridvor al caselor gorjene, cât și șurubul de teasc. Coloana infinitului, cum mai este cunoscută, a fost dedicată soldaților români căzuți în 1916, în luptele de pe malul Jiului. 

Related posts
CrișanaDe vizitat

Oradea - o destinație potrivită pentru un City Break

9 Mins read
Am avut șansa să revăd Oradea în 2017, după ce orașul trecuse printr-o primă etapă de modernizare. Din păcate, atunci nu am avut la…
De vizitatMuntenia

Tur urban arhitectural prin Sinaia

4 Mins read
Când te gândești la Sinaia, te duci cu gândul la o stațiune turistică montană și eventual la cele câteva atracții turistice despre…
BucureștiDe vizitatExperiențe turisticeUnde să ieși în oraș

Vă invit la Muzeul "Micul Paris", pentru o călătorie în Bucureștiul de odinioară

6 Mins read
A fost o vreme în care Bucureștiului i se spunea “Micul Paris”. Atât secolul al XIX-lea, cât și începutul secolului XX, au fost…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *