De vizitatDestinații de weekendMuntenia

Merită să-ți petreci o zi de weekend la Domeniul Golești

Într-o zi frumoasă de noiembrie, când afară era o temperatură nesperată de 18-19 grade, m-am urcat în mașină, cu aparatul foto la purtător și cu chef de a evada în natură, pentru câteva ore. Abia așteptam să respir aer curat și să mă bucur de peisajele de toamnă. Am pornit pe șoseaua veche Pitești-București, aducându-mi aminte că-mi doream să revăd Muzeul Golești.  De fapt, ce poate fi mai plăcut decât o plimbare pe aleile unui domeniu încărcat de istorie și care pune în lumină tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile românești și, mai ales, arhitectura veche din țara noastră. 

Domeniul Golești, care se întinde pe o suprafață de 14 hectare, se află la aproximativ o oră și jumătate de capitală și la maxim 15 minute de Piteștiul meu natal. Muzeul a fost înființat în iunie 1939, de Regele Carol al II-lea, sub numele de Muzeul Dinicu Golescufiind, la acea vreme, singurul muzeu etnografic în aer liber din România şi din Europa dedicat pomiculturii şi viticulturii — două îndeletniciri tradiţionale.
Ce poți vedea aici? Conacul familiei Golescu care a fost ridicat în 1640 și unde a fost găzduit regele Carol I, în 1866;  foișorul de pază, unde s-a ascuns Tudor Vladimirescu, în 1821, înainte să fie arestat și care, în zilele noastre, constituie intrarea principală în curtea muzeului; o școală veche înființată de boierii Golești pentru copiii din sat, unde a predat și Ion Heliade Rădulescu; un parc mare amenajat cu gust și pricepere, în care florile multicolore, pomii fructiferi și arborii falnici desăvârșesc decorul de poveste. De asemenea, parcul este, în același timp, și raiul copiilor, deoarece sunt amenajate locuri de joacă pentru ei, inclusiv este instalată o tiroliană. Tot în acea zonă este construit un spațiu acoperit pentru spectacole și evenimente. Am aflat că, în perioada iunie-septembrie 2021, aici, s-a organizat pentru copii programul creativ „Vacanța de vară… la țară!”, care a cuprins tabere de meșteșuguri (țesut, cusut, lemn, olărit), tabere de pictură (naivă, cu tematică etnografică) și un atelier de scriere creativă. Cu alte cuvinte, aici este un loc viu, în care cei mici sunt ajutați să-și descopere talentele native sau să-și dezvolte abilități practice.
În afară de partea dedicată relaxării, în planul din spatele parcului, există un muzeu etnografic în aer liber. Aici, este amenajat un sat cu ulițe, în care poți admira 34 de gospodării, implicit tot atâtea case vechi, din diferite zone pomicole și viticole ale țării, precum și tot ce ține de activitățile satului, sugerate prin prezența celor trei instituții nelipsite din mediul rural: biserica, școala și primăria. Biserica din lemn, care datează de la 1814, a fost adusă din satul argeşean Drăguţeşti;  şcoala sătească, din secolul al XIX-lea, provine din zona Comăneşti, judeţul Bacău; vechiul sediu al primăriei din comuna Hârseşti, judeţul Argeş, reprezintă un edificiu administrativ specific începutului secolului al XX-lea. Ar mai fi de adăugat că sunt expuse și ustensile și instalații viticole și pomicole, precum și construcții ridicate în vii și livezi în scopul adăpostirii acestora, respectiv a butoaielor cu vin sau țuică. Prezența unui han de răscruce adus din Posești-Prahova și datând din sec. al XIX-lea, completează atmosfera satului românesc tradițional.

După ce-am vizitat interioarele conacului, ale școlii vechi și a foișorului, m-am plimbat alene pe alei, timp în care am fotografiat tot ceea ce mi-a atras atenția în mod deosebit. 

Intenționat nu am intrat în detalii tehnice sau amănunte legate de istoricul locului, ca să-ți las plăcerea de a le descoperi singur aici, pe site-ul muzeului. 

INFORMAȚII UTILE:

  • Adresa: Județul Argeș, orașul Ștefănești, strada Radu Golescu, nr. 34
  • Program de vizitare: Luni – Duminică; Vara: 9-18 (01.04 – 31.10); Iarna: 8-16 (01.11 – 31.03)
  • Tarife: Bilet adult – 10 lei/pers.; Bilet pensionar – 5 lei/pers.; Bilet copil/elev/student – 5 lei/pers.
  • Alte obiective în apropiere: Vila Florica, orașul Ștefănești

Așa că, dacă ești în trecere prin județul Argeș, fă un popas de trei-patru ore ca să vizitezi acest domeniu! Îți garantez că nu vei regreta. Vei găsi un loc curat, bine întreținut și cu elemente surpriză, unde poți să te relaxezi departe de agitația vieții citadine. În plus, ai parte de o lecție de istorie “pe viu”. Mai mult, dacă locuiești în București și te gândești să faci o excursie de-o zi, ia în calcul și această atracție turistică, situată în apropierea Piteștiului. 


Îți recomand să citești și Despre Corbii de Piatră sau Mănăstirea Nămăiești, pe Traseul inițiatic din județul Argeș și să te abonezi la pagina noastră Călători prin România.ro.

Related posts
MunteniaUncategorizedUnde să mănânciUnde te cazezi

Un weekend petrecut la Conacul VINALIA din Ceptura

5 Mins read
Dacă ești iubitor de vin și visezi la experiențe similare cu ceea ce ai trăit în Toscana, poți să găsești aceleași lucruri…
BanatDe vizitatDestinații de weekend

Top 25 de obiective turistice de văzut în Timișoara

8 Mins read
Timișoara, cel mai vestic oraș al României, și al treilea dintre acestea, a fost declarată Capitala Europeană a Culturii în anul 2023, fapt care…
De vizitatTransilvaniaTravelling

Obiective turistice de vizitat în județul Mureș

5 Mins read
DESTINAȚII ȘI OBIECTIVE TURISTICE DIN JUDEȚUL MUREȘ DEMNE DE VIZITAT Târgu Mureș se numără printre cele mai vechi orașe din România. Principalul obiectiv turistic…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *