Oltenia

Oltenia de sub munte, o posibilă destinație pentru un weekend reușit

Dacă te gândești să-ți petreci pe viitor un weekend prelungit în zona Horezu, din județul Vâlcea, în acea parte a Olteniei de sub munte, trece pe lista dorințelor de călătorie și vizitarea vestitelor cule boierești de la Măldărești, situate la maxim 5 km. Mă refer la culele Duca și Greceanu și, în plus, Casa Memorială I.G. Duca.

De asemenea, nu trebuie să ratezi vizitarea Mănăstirii Hurezi (la 4,8 km), pentru că nu întâmplător a intrat în patrimoniul UNESCO, încă din 1995.

Tot din salba de așezăminte monahale, monumente istorice și arhitecturale, se numără și Mănăstirea Bistrița, ctitorită la 1490, pe care o găsești la 13 km față de Horezu. Demn de semnalat este faptul că picturile interioare frumos pastelate au fost realizate de Gheorghe Tattarescu.

Ce mai poți vizita în jur, pe o rază de maxim 70 de km? De exemplu, dacă te îndrepți dinspre București spre Horezu, pe parcursul traseului poți vizita:

1. Mănăstirea dintr-un lemn, situată în comuna Frâncești, județul Vâlcea, la distanța de 27 km față de destinație; mulți turiști credincioși vin la acest așezământ monahal și pentru a se ruga la Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, despre care se spune că a fost găsită în trunchiul unui stejar secular. Biserica din lemn, situată în spatele bisericii din piatră, atrage, de asemenea, privirile vizitatorilor.

2. Stațiunea Băile Govora, la o distanță de 22 km de Horezu, despre care poți citi apăsând pe link;

3. Rezervația Naturală Muzeul Trovanților Costești, la 9 km.

De asemenea, într-una din zile poți să urmezi traseul Horezu-Târgu Jiu-Cheile Sohodolului-Baia de Fier-Polovragi-Cheile Oltețului-Baia de Fier-Horezu, unde poți vedea:

4. Târgu Jiu, la distanța de 69 km, unde poți vizita centrul orașului și poți admira Ansamblul monumental “Calea Eroilor”, proiectat și construit de Constantin Brâncuși, între 1937-1938;

5. Cheile Sohodolului, care sunt unele dintre cele mai frumoase chei din România, după părerea mea. (Târgu Jiu-Cheile Sohodolului – 18 km);

6. Peștera Muierilor, din comuna Baia de Fier, care este declarată, pe bună dreptate, monument al naturii. Atenție, accesul se face numai la ore fixe. Eu, de exemplu, am intrat la ora 14:00. (Cheile Sohodolului-Baia de Fier – 65 km; Baia de Fier-Horezu – 30 km); 

7. Mănăstirea Polovragi (Baia de Fier-Polovragi- 6 km; Polovragi-Horezu-21 km).

Poate după ce ai citit articolele pe care ți le-am sugerat și ai văzut și fotografiile pe care le-am selectat, îmi vei da dreptate că merită să acorzi atenția ta Olteniei de sub munte și împrejurimilor sale, pentru că este o zonă de o frumusețe naturală și, mai ales, bogată din punct de vedere spiritual.

Related posts
Destinații de weekendOlteniaUnde să mănânciUnde te cazezi

Conacul lui Maldăr: o oază de relaxare în inima Olteniei

3 Mins read
Dacă ești în căutarea unui loc liniștit, cu atmosferă boemă și ferit de cotidian, Conacul lui Maldăr este destinația perfectă. Fotografia de…
De vizitatOltenia

Târgul de Crăciun de la Craiova

4 Mins read
Am zâmbit a neîncredere atunci când am citit despre Târgul de Crăciun de la Craiova că ar fi al treilea cel mai…
Destinații de weekendExperiențe turisticeOltenia

O excursie de o zi prin Oltenia frumoasă!

4 Mins read
Astăzi propun o excursie de o zi prin meleagurile Olteniei. Zona este recunoscută pentru numeroasele stațiuni turistice, mânăstiri, iar întreaga zonă inspiră…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *