Oltenia

Hai la Rânca, la zăpadă!

Stațiunea turistică Rânca, aflată pe raza orașului Novaci și a comunei Baia de Fier din Gorj, atrage în această perioadă mulți iubitori ai sporturilor de iarnă. Datorită poziționării sale la poalele Vârfului Păpușa (2136 m) și pe Transalpina, care e cel mai înalt drum din România (1600 m altitudine), Rânca beneficiază de cel mai mare sezon de ski din țara noastră, din decembrie până în martie. Domeniul schiabil este alcătuit din cinci pârtii, cu lungimi cuprinse între 350 și 700 metri și diferențe de nivel de la aproximativ 40 metri până la 130 metri. De asemenea, dispune de transport pe cablu, teleski sau telescaun. 

Apariția stațiunii Rânca se datorează novăceanului Dumitru Brezulescu, cel care și-a dat seama de potențialul turistic al zonei. Proiectul său a fost pus în practică post-mortem de Banca Populară “Gilortul” Novaci, al cărei întemeietor a fost, în 1930 când a început construcția a 6 cabane cu 5 camere fiecare. Prima cabană a fost dată în folosință în 1937, cu contribuția primului ministru de atunci al României, Gheorghe Tătărăscu. După 2000, stațiunea s-a aflat într-un continuu proces de dezvoltare, apărând multe unități de cazare.  

Așa că dacă doriți să mergeți la ski sau la săniuș cu copiii, Rânca poate fi una dintre opțiunile voastre. În situația în care nu doriți să vă aventurați pe pârtii, puteți să vă așteptați coechipierii savurând în aer liber o cană cu vin fiert sau făcând ca noi o sesiune foto.

Atenție! Iarna, accesul spre stațiune se face numai dinspre Novaci, pe DN67C.

Fotografii realizate de Andrei Neagu

Related posts
De vizitatOltenia

Târgul de Crăciun de la Craiova

4 Mins read
Am zâmbit a neîncredere atunci când am citit despre Târgul de Crăciun de la Craiova că ar fi al treilea cel mai…
Destinații de weekendExperiențe turisticeOltenia

O excursie de o zi prin Oltenia frumoasă!

4 Mins read
Astăzi propun o excursie de o zi prin meleagurile Olteniei. Zona este recunoscută pentru numeroasele stațiuni turistice, mânăstiri, iar întreaga zonă inspiră…
De vizitatOltenia

Mănăstirea Dintr-un Lemn

1 Mins read
Unul dintre obiectivele turistice de neratat din județul Vâlcea este Mănăstirea dintr-un lemn, care este un așezământ monahal din comuna Frâncești, situată la 25 de…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *