Destinații de weekendExperiențe turisticeOltenia

O excursie de o zi prin Oltenia frumoasă!

Astăzi propun o excursie de o zi prin meleagurile Olteniei. Zona este recunoscută pentru numeroasele stațiuni turistice, mânăstiri, iar întreaga zonă inspiră un aer de liniște și pace.

HOREZU

Începem excursia din Horezu, despre care s-a mai discutat aici pe blog, însă de menționat este faptul că regiunea subcarpatică a actualei zone Horezu a făcut parte din Cnezatul lui Farcaș, menționat documentar prin ,”Diploma regelui Bela al IV-lea al Ungariei”.

Vedere de ansamblu a zonei centrale din Horezu

Orașul Horezu, este atestat documentar într-un hristov aparținând domnitorului Vlad Călugărul din anul 1487, care pomenea de ,,satul Hurez”

Denumirea actuală provine de la numele de ,,ciuhurez” (huhurez), pasăre asemănătoare bufniței care populează pădurile din jur. 

Vedere de sus din curtea bisericii denumită Biserica Veche
Biserica Veche – Horezu
Casă țărănească din Horezu
Vedere spre primărie și casa de cultură. Se observă și parcul proaspăt renovat.
Vedere spre parcul central din Horezu

MÂNĂSTIREA HUREZI

Nu foarte departe vom găsi mânăstirea Hurezi, care este un loc superb cu o încărcătură energetică și emoțională fără comparație. Este de asemenea și unul din punctele de inspirație pentru arhitectura neoromânească. 

Construită între 1690 și 1693, în satul Romanii de Jos, aceasta se află pe lista monumentelor istorice românești incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. 

Fiind considerata cea mai emblematică constructie in stil valah (stil brâncovenesc) din întreaga țară, Mânastirea Hurezi este totodată și unul dintre cele mai mai mari ansambluri monahale din țară. Ca și împărțire, mânăstirea este compusă din: mânăstirea și schiturile acesteia delimitate de ziduri din caramidă, și o a doua incintă fortificată și înaltă, avand clădiri pe trei laturi și un zid înalt spre răsărit.

Intrarea se face face pe sub turnul-clopotniță, unde se află patru clopote mari (3 dintre ele având scris numele Sfântului Constantin Brâncoveanu) cu o greutate între 300 și 1000 de kg.

CULELE DE LA MĂLDĂREȘTI

Următoarea oprire este înComuna Măldărești, din județul Vâlcea, este situată la 5 km de Horezu; aici, am vizitat Culele Duca și Greceanu, Casa memorială I.G. Duca, precum și Conacul lui Maldăr. 

Cula Greceanu
Vedere de ansamblu din Măldărești

Culele, specifice sec. XVIII și XIX, reprezentau locuințele boierilor, construite în vederea apărării avutului și vieții celor din familie, împotriva atacurilor de orice fel. De aceea, erau construite sub formă de turn, cu pereți groși de un metru, cu uși masive și ferestre înguste, fiind prevăzute și cu metereze de unde se putea trrage cu arma în orice direcție a curții. Ulterior turnul a rămas o componentă esențială în casele construite în stil neoromânesc ca o metaforă a rezistenței poporului român împotriva imperiilor ce converg în această regiune a SE Europei în ultimele secole. 

De obicei, fântana era făcută în beciul culei, pentru a avea autonomie, în caz de atac, în ceea ce privește sursa de apă.

Vedere de ansamblu spre curtea culei Duca

În România, se întâlnesc cu precădere în regiunea deluroasă a Olteniei, cele mai răspândite fiind în Gorj și Vâlcea. 

Cula Duca (Măldărescu), a cărei construcție a fost finalizată în anul 1827. Aici găsim o curte mare, de formă dreptunghiulară, care are gazon îngrijit și ronduri de crăițe. Glastrele cu mușcate roșii, așezate în cerdacuri, dau o notă de culoare și de veselie curții în ansamblu.

Vedere frontală către cula Duca

În 1910, omul politic I.G. Duca a cumpărat acest domeniu, unde și-a construit o casă de vacanță în anul 1912, diametral opusă vechii cule. Clădirea a fost făcută fără etaj, în formă de L și cu un cerdac care sporește frumusețea casei. Amenajarea interioară este sobră și minimală, dar pata de culoare a fost dată de draperiile viu colorate și de scoarțele oltenești autentice.

Grădina este frumos decorată în forme și culori vesele.

Relativ aproape, am găsit Cula Greceanu, despre care se spune că ar fi fost construită pe la 1500. Din cerdacul de la etaj poți admira curtea cu spații verzi atent îngrijite, precum și glastrele cu mușcate roșii așezate pe margine.

Cula Greceanu

CASCADA LOTRIȘOR

Pentru următoarea destinație ne înarmăm cu adidași și haine lejere și mergem în drumeție spre Cascada Lotrișor care se află pe Valea Lotrișorului și face parte Parcul Național Cozia. Altitudinea ei este între 485 și 515 de metri.

Cascada Lotrișor

Cascada este unică în țară, pentru că este făcută de om între anii 1970 – 1971, când a fost refăcut drumul forestier și pârâul a fost deviat printr-un tunel săpat în stâncă. Poți ajunge deasupra cascadei urcând o potecă,  iar dacă nivelul apei este scăzut, poți merge în amonte și prin tunel. 

Vedere spre drumul din Parcul Național Cozia care duce la Cascada Lotrișor (spre partea de jos a fotografiei).
Cascada Lotrișor – vedere de sus

BĂILE GOVORA

La final poposim în Govora pentru o scurtă plimbare prin centrul orașului și puțină relaxare pe băncuțele din Parcul Central.

Vedere panoramică a stațiunii Băile Govora

Despre Băile Govora sunt multe de menționat și cred că ar merita un articol separat, însă sunt de menționate câteva locuri și clădiri. Una dintre ele ar fi… Hotelul Palace, care este considerat primul hotel din România cu centru medical propriu.

Este construit în anul 1914 în stil eclectic cu influențe art nouveau și elemente de inspirație neoromânească. În perioada 2009 – 2013 și-a recăpătat strălucirea din vremurile de demult, după lucrările de restaurare și consolidare. Un lucru interesant ar fi faptul că Hotelul Palace a fost proiectat așa fel încât fiecare cameră să beneficieze de minim o oră de soare pe zi.

Pavilionul central de băi este o bijuterie de clădire lăsată, din păcate, în paragină. Însă nu putem ignora frumusețea ei și sper ca într-o zi această clădire să își recapete farmecul de odinioară.

Pavilionul central de băi

La final tragem aer în piept și ne promitem să revenim în aceste locuri, ori să explorăm și restul locurilor pe care Oltenia le are de oferit!

Related posts
Destinații de weekendNatureTransilvania

Satul Măgura - raiul pe pământ al fotografilor pasionați

2 Mins read
Ești în căutarea unui loc unde să fugi de rutină și de agitația marilor orașe? În plus, ești pasionat de fotografia de…
Destinații de weekendExperiențe turisticeMunteniaUnde să mănânciUnde te cazezi

The BAKER's HOUSE, o poveste de succes în domeniul ospitalității din România

6 Mins read
Le urmăream pagina Facebook, din luna mai a anului trecut. Cumva simțeam că voi ajunge acolo. Ce m-a atras ca un magnet? Zona…
DobrogeaExperiențe turisticeUnde să mănânci

Cafe Bonjour, o cafenea cu dichis din Constanța

2 Mins read
O dimineață perfectă începe musai cu o cafea aburindă, care să te scoată din moleșeala începutului de zi. Dacă, în plus, o…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *