De vizitatOltenia

Târgul de Crăciun de la Craiova

Am zâmbit a neîncredere atunci când am citit despre Târgul de Crăciun de la Craiova că ar fi al treilea cel mai frumos târg de acest gen din Europa. O fi fost sau nu reclamă adevărată, cert este că acea știre ne-a ațâțat să pornim la drum spre capitala Băniei, ca să ne convingem dacă este așa. Nu știu dacă în realitate această piață de Crăciun chiar a fost pe podiumul Europei, dar cu siguranță în România s-a situat pe primul loc.

Excursia de o zi, pe care am făcut-o cu scopul de a vedea cu ochii noștri această minune de târg, mi-a dat posibilitatea să scriu câteva impresii pe care doresc să vi le împărtășesc.

În primul rând, târgul se întinde pe o suprafață de peste un kilometru pătrat. Cu alte cuvinte, târgul propriu-zis din fața clădirii prefecturii se continuă cu cel amenajat în centrul vechi și cu cel de peste stradă, din fața Teatrului Național “Marin Sorescu”. Cu toate că este foarte întins, comparativ cu altele din România, tot am avut senzația că este aglomerat. Dar vorba cuiva, un loc aglomerat, înseamnă că este apreciat. Pe de altă parte, nu e de mirare că mii de oameni au dorit să iasă din casă și să se bucure de o zi frumoasă de decembrie, așa cum a fost anul acesta a doua zi de Crăciun.

Vedere înspre Teatrul Național “Marin Sorescu”

În al doilea rând, ne-a plăcut animația din jur și încântarea pe care am surprins-o pe fețele oamenilor. Nu are cum să nu-ți crească starea de bine în acest decor parcă desprins din povești. Peste tot în jur descoperi ornamente multicolore, globuri de Crăciun, o rețea de fire cu luminițe și mulți brazi ingenios realizați, pe schelet metalic îmbrăcat cu ramuri de brad. Pe platoul principal din fața prefecturii, este amplasat un brad care te impresionează prin înălțimea de peste 20 de metri și prin felul în care a fost împodobit; de aceea, nu ai cum să nu te oprești câteva minute pentru a te bucura de această priveliște.

De fapt, o clădire maiestuoasă ca cea a Palatului Administrativ din Craiova (construită în stil neo-românesc, în formă de “E”, între anii 1907-1913, după planurile vestitului arhitect Petre Antonescu) merita un brad impunător alături. Poate și pentru efectul vizual, acest loc este preferat pentru un selfie făcut cu cei dragi.


Am văzut la tot pasul căsuțe viu colorate, în care vânzătorii, care erau îmbrăcați fie în port popular, fie în haine de sezon în tonuri de roșu, te îmbiau să cumperi tot felul de delicatese, de la mâncare tradițională, până la dulciuri și prăjituri artizanale. Prețurile sunt pentru toate buzunarele; de exemplu, un pahar de vin fiert este 10 lei, kurtos-ul variază între 10 si 15 lei, în funcție de mărime, un cozonac îl poți cumpăra cu prețuri între 20 și 40 de lei/buc. etc. Mi-a plăcut că majoritatea căsuțelor sunt confecționate și colorate cu gust, lucru cam rar întâlnit în România. Zici că sunt inspirate din poveștile fraților Grimm.

Turiștii de orice vârstă se bucură de întâlnirea cu animatorii – mimi sau arlechini, care înviorează atmosfera și oferă un plus de imagine spectacolului străzii.

Am surprins în câteva fotografii bucuria copiilor care patinau, compensând regretul că nu au avut parte și de zăpadă de aceste sărbători. (Am citit undeva că patinoarul se întinde pe o suprafață de 750 metri pătrați.)

În al treilea rând, clădirile istorice din acest perimetru, care s-au păstrat foarte bine sau au fost restaurate, măresc farmecul zonei. De efect, sunt și ornamentele de Crăciun cu care clădirile au fost provizoriu decorate, la fel ca și stâlpii de iluminat negri ornați cu elemente de epocă. Mai mult, turiștii au posibilitatea de a se relaxa cu o cafea în față la anumite terase închise sau chiar pot opta să mănânce într-unul dintre restaurantele din centrul vechi al Craiovei.

Ce pot să mai adaug? Consider că a fost înțeleaptă decizia administrației locale de a organiza unul dintre cele mai lungi târguri de Crăciun, care va dura aproape două luni (între 11 noiembrie 2022 și 8 ianuarie 2023). Astfel, foarte mulți turiști s-au putut sau se vor bucura de acest târg de poveste, fiecare în funcție de timpul liber și de disponibilitatea de a călători în acest scop. Un lucru este cert, cei care nu au bani pentru a ajunge la vestitul târg de la Viena, pot să se deplaseze spre cel de la Craiova.
De asemenea, hotărârea de a investi aproximativ 25000 de Euro în promovarea acestui eveniment, a atras cu siguranță mulți turiști români, poate și străini. Chiar dacă unii au contestat această hotărâre, trebuie să înțelegem cu toții că nu poți progresa în niciun domeniu dacă nu iei în calcul și astfel de acțiuni. Și, da, reclama trebuie să devină sufletul turismului, nu numai a comerțului din România. Mai mult, turiștii care au venit special pentru a vedea Târgul de Crăciun de la Craiova, ediția 2022, implicit pentru a fi prezenți la diversele evenimente sau spectacole organizate la ceas de seară, au pompat bani în industria ospitalității de aici.

Nu știu dacă v-am convins, dar eu voi continua să îndemn lumea să aleagă Craiova ca destinație de Crăciun. Mărturisesc că deja mă gândesc să revin la Craiova, în perioada sărbătorilor de iarnă din 2023, când musai mă voi caza pentru o noapte pentru a mă bucura atât de prezența la spectacole, cât și de aprinderea luminițelor. Dacă mi-a plăcut la lumina zilei, e clar că întunericul serii și a nopții sporește farmecul acestui loc. Și, încă un sfat, dacă ajungi până acolo, ia în calcul 30-45 de minute în plus, pentru a vizita și Palatul lui Jean Mihail, care găzduiește Muzeul de Artă din Craiova, și care se află foarte aproape de Târgul de Crăciun. Noi așa am făcut.

Vă dorim experiențe similare prin care să simțiți magia sărbătorilor de iarnă!

Fotografii realizate de Andrei Neagu

Related posts
BanatDe vizitatDestinații de weekend

Top 25 de obiective turistice de văzut în Timișoara

8 Mins read
Timișoara, cel mai vestic oraș al României, și al treilea dintre acestea, a fost declarată Capitala Europeană a Culturii în anul 2023, fapt care…
De vizitatTransilvaniaTravelling

Obiective turistice de vizitat în județul Mureș

5 Mins read
DESTINAȚII ȘI OBIECTIVE TURISTICE DIN JUDEȚUL MUREȘ DEMNE DE VIZITAT Târgu Mureș se numără printre cele mai vechi orașe din România. Principalul obiectiv turistic…
CrișanaDe vizitat

Casa Darvas-La Roche, singurul Muzeu Art Nouveau din România

3 Mins read
Vizitarea Casei Darvas-La Roche trebuie să fie pe lista tuturor turiștilor care ajung în Oradea. Clădirea a fost prima reşedinţă individuală în stilul…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *