Salina Turda se află în topul celor mai spectaculoase obiective turistice din lume, reprezentând un adevărat muzeu al mineritului în sare din Transilvania. Anii de glorie a mineritului de sare din Turda au fost în a doua jumătate a anilor 1800. În urma renovării Salinei în 1909, aceasta a devenit și o destinație căutată ca bază de tratament. Exploatarea sării a fost închisă definitiv în 1936. În timpul celui de-al doilea război mondial, minele au oferit adăpost antiaerian populaţiei oraşului Turda.
Între anii 2008 şi 2010, Salina Turda a fost reamenajată și modernizată cu ajutorul unor fonduri europene accesate în acest sens. Astfel, interiorul salinei a fost adaptat pentru a asigura confort şi divertisment vizitatorului, mai precis au fost montate ascensoare, lumini de neon, au fost amenajate locuri de joacă, lac pentru bărci, sală de spectacole etc. Nu știu vouă ce impresie v-a lăsat, dar eu am avut senzația că sunt într-un parc de distracție subteran, unde am șansa să mă simt din nou copil. Când o să ajungeți acolo, poate o să-mi dați dreptate atunci când vă veți da cu roata carusel, având posibilitatea de a vedea panorama Minei Rudolf, sau când vă veți plimba cu barca pe lacul subteran din Mina Terezia, așa cum am făcut eu. În plus, poți juca bowling, golf, biliard sau tenis de masă. Într-un cuvânt, nu ai cum să te plictisești, dacă aloci trei-patru ore pentru vizitare și activități de recreere. Starea de încîntare este amplificată și de felul în care s-a regândit luminarea salinei. Folosirea unui număr mare de lămpi neon, amplasate după un model bine stabilit, îi conferă salinei o atmosferă de cadru de film SF.
Dacă, pe viitor, te gândești să incluzi Salina Turda pe lista obiectivelor turistice pe care dorești să le vezi, poți să te documentezi, în plus, accesând pagina Salinei Turda aici.