Călători prin România

Obiective turistice de vizitat în județul Mureș

DESTINAȚII ȘI OBIECTIVE TURISTICE DIN JUDEȚUL MUREȘ DEMNE DE VIZITAT

Târgu Mureș se numără printre cele mai vechi orașe din România. Principalul obiectiv turistic din Târgu Mureș este Palatul Culturii, care a fost construit între anii 1911-1913. Este una dintre cele mai frumoase clădiri din Transilvania, realizată în stil Art Nouveau. Acest palat iese în evidență datorită faptului că fațada este împodobită  cu mozaicuri, basoreliefuri în bronz și piatră, fresce și vitralii. 

În turul pe care-l poți face în palat, vei remarca frumusețea holului larg și frumos decorat cu marmură de Carrara, Sala Oglinzilor care este de neratat, Sala de concerte, vitraliile valoroase etc. 

Chiar dacă nu se vizitează, merită să te oprești și în stânga palatului pentru a admira și fotografia clădirea impozantă a fostei primării, care găzduiește astăzi Prefectura județului Mureș. Aceasta este construită în stil Art Nouveau între 1905-1908, după planurile aceleiași echipe de arhitecți care s-a ocupat și de proiectarea Palatului Culturii. Ambele clădiri alăturate îți sar în ochi pentru că, pe lângă frumusețea lor, nu ai cum să nu remarci jocul de culori de pe acoperișul fiecăreia.

De asemenea, „Piaţa Trandafirilor” este situată central și este considerată o „emblemă” a oraşului. Piața este dominată de Catedrala ortodoxă „Înălțarea Domnului” a cărei construcție a fost realizată între anii 1925-1934. În zilele frumoase, zona este animată de prezența localnicilor și turiștilor la terasele cafenelelor și restaurantelor, unde te poți și tu opri pentru o cafea sau un brunch delicios. 

Musai trebuie să vezi și Cetatea Medievală, pentru că arată îngrijit după ce a fost restaurată în urmă cu câțiva ani. Mai mult, este situată relativ aproape de centrul orașului. A fost construită între sec. al XV-lea și sec. al XVII-lea.

La numai 17 km de Târgu Mureș, în comuna Gornești, vei găsi o altă comoară a Mureșului. Castelul Teleki din Gornești, construit în stil baroc în perioada 1772-1803, este amplasat într-un parc mare, amenajat în stil englezesc. Este interesantă forma în U a castelului, precum și faptul că are 52 de camere și 365 de ferestre, adică echivalentul numărului de săptămâni, repectiv al zilelor dintr-un an. În vara anului 2022, am citit o veste îmbucurătoare: Castelul Teleki din Gornești, jud. Mureș, se numără printre cele cinci castele care au fost selectate în vederea restaurării cu bani atrași prin PNRR. Acest plan ambițios va include cele cinci monumente istorice într-un circuit turistic cultural și are ca scop și deviză “România atractivă”! Doamne ajută! Știrea o găsești aici.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre acest monument istoric care, în perioada lui de glorie, era cotat ca “cel mai frumos castel din Ardeal”, te invit să citești mai multe aici.

Sighișoara este situată la numai 54 km de Târgu Mureș. Cetatea Sighișoara, aflată pe lista patrimoniului UNESCO, atrage anual mii de turiști din întreaga lume. Cetatea a fost construită de sași începând cu sec. al XII-lea, iar turnurile de apărare aparțineau breslelor de meșteșugari. Este cunoscută ca fiind cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere. Este o plăcere să te plimbi pe străduțele pietruite din cetate și să te bucuri de atmosfera medievală, admirând totodată clădirile istorice viu colorate și bine conservate. Turnul cu Ceas este simbolul orașului, de aceea îl vei zări deseori pe Instagram, în fotografiile realizate de turiști.

O altă construcție unică în România este Scara acoperită, care are circa 170 de trepte din lemn și care duce spre liceu și Biserica din Deal. În situația în care ești interesat de această destinație, implicit dacă ești în căutarea unei cazări și a unei experiențe medievale, te poți documenta, în plus, aici.

Sovata  este situată în depresiunea Praid-Sovata și la poalele Munților Gurghiu, la o altitudine de cca 500 m. Stațiunea este căutată de către turiștii români și străini, în toate anotimpurile, pentru baza de tratament, cât și pentru posibilitățile de odihnă și de relaxare. O imagine emblematică pentru Sovata este cea în care apare Lacul Ursu, care este cel mai mare lac heliotermic sărat din Europa.

Aș putea recunoaște dintr-o mie de fotografii, cele în care apar vilele vechi din această stațiune, datorită arhitecturii specifice zonei și, mai ales, balcoanelor cu “dantelărie” din lemn traforat.

Dacă vrei să afli de ce este atât de apreciată Sovata, citește aici recenzia pe care am făcut-o anterior.

În situația în care vei pleca din Sovata spre Sighișoara, vei trece prin localitatea Sângeorgiu de Pădure, unde vei putea vizita Castelul Rhedey, care a fost construit în stil neobaroc, în a doua jumătate a sec. al XVIII-lea, ajungând la actuala formă după lucrările de renovare din 1807-1809. Clădirea nu este spectaculoasă, dar merită să faci un popas pentru a afla povestea din spatele castelului spusă de un ghid care nu și-a greșit meseria.

Îți recomand să citești acest articol, din care vei afla de ce a simțit nevoia Regele Charles al III-lea al Marii Britanii să viziteze, în 2008, acest castel.

Ar mai fi multe de spus/scris, dar nu vreau să te plictisesc. De aceea, te îndemn să petreci o minivacanță în județul Mureș, pentru a vedea aceste obiective turistice și pentru a descoperi și altele pe care fie nu le-am enumerat, ca să nu te obosesc, fie nu le-am văzut nici eu. Nu știu tu ce vei face, dar eu mi-am propus să revin pe aceste meleaguri pentru a bifa pe lista dorințelor mele turistice și vizitarea unor sate precum Daneș, Criș, Saschiz sau Cloașterf. 

Îți recomand să citești și despre Țara Făgărașului, o posibilă destinație pentru o minivacanță

Exit mobile version