De vizitatTransilvania

Castelul Rhedey, din Sângeorgiu de Pădure

Am povestit în articolul anterior, cum am aflat, fiind în Sovata, de existența Castelului Rhedey, din Sângeorgiu de Pădure, care era prezentat pe un panou publicitar stradal, printr-un clip de promovare turistică.
După ce-am vizitat Castelul Teleki, de la Gornești, și am petrecut două zile în Târgu Mureș, ne-am îndreptat spre Castelul Rhedey, din Sângeorgiu de Pădure, județul Mureș. 

Deși nu este o construcție atât de mare și de impresionantă ca cea de la Gornești, totuși am fost încântată să văd că a fost bine întreținută de-a lungul vremii. Mai mult, în 2011, autoritățile locale au fost preocupate să acceseze fonduri cu ajutorul cărora au restaurat micul castel, redându-i frumusețea de odinioară. Castelul Rhedey, care, din punctul meu de vedere, seamănă mai degrabă cu un conac mai mare, a fost construit în stil neobaroc, în a doua jumătate a sec. al XVIII-lea, ajungând la actuala formă după lucrările de renovare din 1807-1809. În perioada 1948-2010, aici a funcționat o școală gimnazială, iar din toamna anului 2019, castelul funcționează ca muzeu.
În castel, există în total 13 săli, din care cinci săli găzduiesc o expoziție, inclusiv virtuală, dedicată contesei Claudia Rhedey; holul dispune de o scară de lemn ornamentată centrală. Tavanul holului și a sălii de bal sunt pictate cu fresce baroce.

Castelul este renumit mai ales pentru că aici s-a născut, în 1812, Claudia Rhedey, cea care a fost stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a, actuala regină a Marii Britanii. Mai precis, fiul contesei, Francisc de Teck (rezultat din căsătoria cu Alexandru Wurttemberg), a fost tatăl reginei Maria, bunica reginei Elisabeta a II-a. Ghidul ne-a povestit că Prințul Charles a venit special la Sângeorgiu de Pădure, în anul 2008, pentru a vizita castelul și pentru a se reculege la cripta contesei, din incinta bisericii reformate de peste drum de castel. 

Cu alte cuvinte, vizitarea micului castel vine la pachet cu aflarea poveștii de iubire dintre frumoasa contesă Claudia Rhedey și Alexandru Wurttemberg și a arborelui genealogic al familiei. 

INFORMAȚII UTILE:

Adresa: Sângeorgiu de Pădure, str. Școlii nr. 8, județul Mureș

Program de vizitare: zilnic, între orele 10:00-17:00

Preț bilet: 5 lei

Related posts
BanatDe vizitatDestinații de weekend

Top 25 de obiective turistice de văzut în Timișoara

8 Mins read
Timișoara, cel mai vestic oraș al României, și al treilea dintre acestea, a fost declarată Capitala Europeană a Culturii în anul 2023, fapt care…
De vizitatTransilvaniaTravelling

Obiective turistice de vizitat în județul Mureș

5 Mins read
DESTINAȚII ȘI OBIECTIVE TURISTICE DIN JUDEȚUL MUREȘ DEMNE DE VIZITAT Târgu Mureș se numără printre cele mai vechi orașe din România. Principalul obiectiv turistic…
CrișanaDe vizitat

Casa Darvas-La Roche, singurul Muzeu Art Nouveau din România

3 Mins read
Vizitarea Casei Darvas-La Roche trebuie să fie pe lista tuturor turiștilor care ajung în Oradea. Clădirea a fost prima reşedinţă individuală în stilul…

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *