De vizitatTransilvania

Vă invit la Castelul Teleki din Gornești – “cel mai frumos castel din Ardeal”!

Plecasem într-un circuit prin Transilvania de Răsărit, pe care mi-l plănuisem singură, ajutată fiind și de informațiile pe care le-am aflat de pe blogurile de călătorii preferate. Mă aflam în Sovata, seara, stând pe o bancă, din apropierea Restaurantului Ciuperca Mică. Și cum stăteam eu așa liniștită, admirând spectacolul străzii, am văzut, la un moment dat, pe un panou publicitar, din fața Hotelului Ensana Sovata, o reclamă referitoare la un castel restaurat de curând. Așa am aflat de Castelul Rhedey, din Sângeorgiu de Pădure, care era prezentat printr-un clip de promovare turistică. Dând căutare pe Google Maps, am aflat că mai există un castel, la Gornești, ambele fiind situate destul de aproape de Târgu Mureș, care urma să fie următorul nostru popas. Nu știu ce-ați fi găndit în locul meu, dar eu mi-am zis că Dumnezeu mi-a trimis informațiile, în timp util, ca să nu ratez aceste obiective turistice. 
Așa că, a doua zi, am pornit la drum deciși să vizităm acel castel vechi, de la Gornești, din județul Mureș, despre existența căruia aflasem cu o seară înainte și despre care citisem că este considerat “cel mai frumos castel din Ardeal”. Recunosc că formularea respectivă a fost pentru mine ca un magnet. 

Castelul Teleki, construit în stil baroc în perioada 1772-1803, este amplasat într-un parc mare, din comuna Gornești, situată la 17 km de Târgu Mureș. Încă de când treci podul peste fostul șanț destinat, odinioară, apărării castelului, te impresionează castelul prin arhitectura și mărimea sa. Este interesantă forma în U a castelului, cu un pavilion central și două aripi laterale, care determină, totodată, forma curții interioare, la fel cum este inedit faptul că are 52 de camere și 365 de ferestre, adică echivalentul numărului de săptămâni, repectiv al zilelor dintr-un an.

Cea mai spectaculoasă încăpere este salonul de recepții de la etaj, unde s-au păstrat tencuiala originală, cele două sobe de porțelan alb, precum și trei candelabre, confecționate din sticlă de Murano. Din păcate, numai două încăperi mai sunt mobilate cu piese de mobilier originale. De asemenea, tot la etaj, pe una din laturile castelului, există o colecție de covoare orientale și occidentale, expuse pe pereții holului. 

Ca un amănunt, în ultimii ani și mai ales în ultimele veri, castelul a găzduit în curtea sa și pe domeniul din jur tot felul de evenimente, nunți, botezuri, concerte de muzică clasică sau chiar o școală de vară. Nu m-am mirat auzind asta, pentru că parcul castelului nu numai că este foarte întins, dar arată într-un mare fel, având tot felul de arbori, unii chiar din specii rare. În prezent, în parc, mai sunt expuse nouă statui, din câte erau odinioară, care completează în mod fericit acel decor verde demn de un castel.

Din ceea ce am aflat de la tânărul ghid, în perioada comunistă, a funcționat aici un spital TBC pentru copii, iar din anul 2011, proprietatea a fost retrocedată moștenitorilor familiei Teleki. Din păcate, aceștia nu au avut resursele necesare pentru a restaura și consolida castelul, dar și așa este unul dintre castelele frumoase ale Ardealului, dacă nu chiar “cel mai”. Dacă voi auzi, pe viitor, că propietarii au reușit să restaureze această bijuterie arhitecturală, voi face în așa fel încât să mai ajung acolo. Îmi și imaginez cât de frumos va fi, atunci când își va recăpăta strălucirea din vremurile sale de glorie. 

După ce-ai citit impresile mele, ca urmare a vizitării acestei superbe clădiri, îți propun să faci și un tur virtual acolo. Poate așa îți vei dori să ajungi și tu la acest castel, pentru o lecție de istorie pe viu.

INFORMAȚII UTILE:

Adresa: Gornești, str. Principală, nr. 479, jud. Mureș

Program de vizită: Grupurile intră fix la orele 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 sau 17, turul castelului fiind de 30-45 de minute.

Preț bilet: 20 lei

Pentru mai multe informații, poți să accesezi pagina oficilă a castelului.

Related posts
Transilvania

Sibiu: o vizită de două ore în orașul cu ochi care te privesc

2 Mins read
Sibiul m-a întâmpinat din nou cu farmecul său inconfundabil și, deși timpul meu era limitat, am pornit într-o aventură rapidă, dar intensă,…
De vizitatDobrogea

Am ajuns și la ArtAntik Gallery din Constanța

1 Mins read
Zilele trecute, în plimbările noastre prin Zona Peninsulară a Constanței, am poposit pe strada Arhiepiscopiei la numărul 19 A. Aici, într-o casă veche…
TransilvaniaUnde să mănânci

MANNA MANNA, un loc în care se mănâncă bine în Brașov

3 Mins read
De curând, am petrecut un weekend la Brașov, din dorința de a fugi de canicula de acasă. Am descris aici locația în care ne-am…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *