De vizitatTransilvania

Cetatea Hărman din Țara Bârsei

Eram în concediu prin Transilvania, atunci când am citit o scurtă prezentare, pe un site de turism, a Cetății din comuna Hărman, cunoscută și sub denumirea de Biserica Evanghelică Fortificată din Hărman. Fiind în Sighișoara, mi-am făcut calculele și mi-am dat seama că nu mă abăteam mai mult de 10 km de la drumul de întoarcere spre casă. Înainte de plecarea de la hotel, am căutat câteva informații pe internet și am avut șansa să văd un reportaj despre această cetate realizat de TVR, fapt care m-a făcut să-mi doresc să o vizitez.

După ce-am văzut și această cetate fortificată, situată la aproximativ 10 km de Brașov, am ajuns la concluzia că este una dintre cele mai frumoase, dacă nu chiar cea mai frumoasă, din Transilvania. Spre deosebire de Cetatea Prejmer, care are un aer rece, cazon, aici am simțit o energie aparte, ceea ce m-a făcut să o îndrăgesc și să o recomand nu numai pentru frumusețe, ci și pentru atmosfera caldă, primitoare pe care am simțit-o în jur. Mai mult, oamenii locului sunt binevoitori și zâmbitori cu turiștii, fiind dispuși să-i îndrume, atunci când li se cere ajutorul. De asemenea, curățenia și ordinea din curtea cetății, aleile pietruite care-ți facilitează vizita, spațiile verzi atent îngrijite, precum și florile multicolore pe care le vezi la tot pasul, m-au ajutat să intuiesc existența unor oameni care sfințesc acel loc.

Cu toate că Cetatea de la Hărman, care datează din sec. XIII, a fost de multe ori atacată și asediată, se spune că nu a fost niciodată cucerită. Istoria cetății Hărmanului este legată de prezența Cavalerilor Teutoni, în Țara Bârsei, în primele decenii ale secolului al XIII-lea, la Feldioara, Prejmer, Râșnov sau Sânpetru. Prima atestare documentară a așezării apare la 15 ani după alungarea teutonilor, în 1240, când regele Bela al IV-lea al Ungariei a hotărât să ofere așezământul călugărilor ordinului cistercian.

O particularitate a construcției o reprezintă locuinţele și magaziile construite pe partea interioară a zidului de apărare. Demn de menționat este faptul că, în câteva dintre cămăruțe, au fost amenajate expoziții cu obiecte vechi, tradiționale, precum și o sală de clasă. Înainte vreme, aceste cămăruțe constituiau un loc de refugiu pentru localnici, în situația în care satul lor era atacat.

Acolo fiind am aflat că Turnul de Vest, datând din sec. al XIV-lea, este cea mai înaltă construcție din Țara Bârsei, măsurând 56 de metri. Dacă te uiți cu atenție, zărești în partea de sus a turnului un orologiu, care datează din sec. al XVI-lea.

Capela veche este decorată cu fresce înfăţişând printre altele Judecata de Apoi şi Pedepsirea Păcătoşilor.

Dacă ți-am stârnit interesul și crezi că Cetatea Hărman merită să o pui pe lista obiectivelor turistice musai de vizitat, poți să te documentezi cu privire la localizare, istoric, program și tarif de vizitare, precum și date de contact, accesând aici pagina lor.

Related posts
De vizitatExperiențe turisticeMunteniaUnde să ieși în orașUnde te cazezi

Să mergem la Vila Golescu, pe urmele boierilor de altădată

5 Mins read
Vi s-a întâmplat vreodată, în copilărie, să vă uitați cu jind, prin geamul unei vitrine, la ceva care vă plăcea, cum ar fi de…
BanatDe vizitatDestinații de weekend

Top 25 de obiective turistice de văzut în Timișoara

8 Mins read
Timișoara, cel mai vestic oraș al României, și al treilea dintre acestea, a fost declarată Capitala Europeană a Culturii în anul 2023, fapt care…
De vizitatTransilvaniaTravelling

Obiective turistice de vizitat în județul Mureș

5 Mins read
DESTINAȚII ȘI OBIECTIVE TURISTICE DIN JUDEȚUL MUREȘ DEMNE DE VIZITAT Târgu Mureș se numără printre cele mai vechi orașe din România. Principalul obiectiv turistic…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *