De vizitatMuntenia

Traseul conacelor prahovene – Conacul Bellu (II)

O amintire dragă sufetului meu este și planificarea unei excursii de weekend pe care eu am numit-o “Traseul conacelor prahovene”. Ideea mi-a venit după ce-am citit un articol despre restaurarea Conacului Pană Filipescu, din Filipeștii de Târg, cu ajutorul unor fonduri europene nerambursabile. Ulterior, am căutat pe internet și alte locații prahovene asemănătoare, găsind date și recenzii extrem de bune referitoare la Conacul Bellu, de la Urlați, respectiv la Conacul Domniței Ralu, despre care am scris deja. 
În situația în care ești atras de turismul cultural-istoric îți propun așadar “Traseul conacelor prahovene”, pe care l-am împărțit în funcție de popasurile făcute la conacele pe care le-am vizitat: I. Pitești – Conacul Pană Filipescu, satul Filipeștii de Târg (PH) – 114 km; II. Satul Filipeștii de Târg – Conacul Bellu, Urlați – 42 km; III. Urlați- Conacul Domniței Ralu/Casa Timiș, satul Chițorani, com. Bucov(PH) – 20 km; IV. Satul Chițorani, com. Bucov(PH)- Pitești – 135 km. 

Al doilea popas l-am făcut în orașul Urlați, la Conacul Bellu, situat la 23 de km de Ploiești și la 80 de km de București. Se spune că era cel mai frumos conac de secol XIX, din Țara Românească. Moșia a aparținut baronului Alexandru Bellu, până în anul 1926, când familia Bellu a donat Academiei Române întreg complexul de clădiri. Un amănunt demn de menționat este faptul că familia Bellu își are originile în Macedonia; membrii acestei familii s-au stabilit în Țara Românească în anul 1780. Cu toate că, înainte de a se retrage la Urlați, Alexandru Bellu a profesat, la Paris, ca avocat, el s-a remarcat mai ales datorită pionieratului pe care l-a făcut în domeniul fotografiei. Prin expunerea peste hotare a fotografiilor sale, Alexandru Bellu a făcut cunoscut portul tradițional românesc. Fotografiile cu care a participat la expoziția fotografică de la Paris, din 1900, au circulat sub formă de vederi, până în anul 1939. Bineînțeles că îți sună foarte cunoscut numele acestei familii, pentru că unul dintre unchii boierului Alexandru a donat Primăriei capitalei un teren, pe care actualmente se găsește Cimitirul Bellu.
Conacul Bellu se găsește la marginea orașului Urlați, ascuns într-o pădure de pe propriul domeniu de circa 5 ha. Intrarea la conac se face pe sub un foișor care aduce cu o culă oltenească. Foișorul a fost amenajat și el ca muzeu de sine stătător, adăpostind, printre altele, o expoziție cu o parte din fotografiile originale făcute de Alexandru Bellu, cât și cu aparatura fotografică pe care acesta a deținut-o.

După ce-am vizitat încăperile foișorului, ne-am îndreptat spre conac, făcând o plimbare de voie pe aleile umbroase din vasta curte a conacului. Conacul a fost construit în stil arhitectonic vechi românesc. Spre deosebire de conacul de la Filipeștii de Târg, care era într-o stare avansată de degradare, fapt care a determinat autoritățile județene să acționeze, în perioada 2012-2015, pentru a-l restaura și consolida, Conacul Bellu a avut șansa ca, în anul 1953, să intre în patrimoniul muzeal. Acest lucru a determinat conservarea în stare bună a întregului domeniu, în anii comunismului. Din păcate, conacul propriu-zis, care avea 24 de încăperi, dispuse pe două nivele, a fost distrus de cutremurul din 1977. Practic, în zilele noastre, conacul este regândit și adăpostit de fosta “Casă a oaspeților”, care are 9 încăperi. În prezent, muzeul găzduiește o expoziție de etnografie, mobilier vechi, cărți rare în ediții de lux, arme vechi, icoane, litografii, și diverse tablouri, inclusiv unul semnat de Theodor Aman. Ghidul ne-a mărturisit faptul că aproape toate obiectele de mobilier au aparținut familiei Bellu. Din păcate, nu se permite fotografierea în interiorul acestei clădiri.

La finalul vizitei, am intrat în subsolul conacului, pentru a vizita crama, unde am văzut butoaie pentru păstrarea vinurilor, precum și alte vase și utilaje pentru producerea vinului.

Nu știu ce voi reuși să-ți transmit prin fotografiile pe care le-am făcut în curtea conacului, dar mi-aduc aminte că am simțit acolo o energie foarte bună, de aceea mă gândesc, acum când scriu, că mi-ar plăcea să revin, ca să mă mai bucur de atmosfera aceea de secol XIX, de vederea conacului cu arhitectura sa tradițională foarte frumoasă și, bineînțeles, a curții care e bine îngrijită și aranjată cu ronduri de flori multicolore sau chiar cu ghivece mari cu flori. Și, ca să fie tacâmul complet, înainte de a pleca, am surprins o sesiune foto cu un mire și o mireasă. Am avut impresia că asist la turnarea unei scene dintr-un film romantic de epocă.

Sper că te-am convins, prin tot ce-am scris și am surprins în fotografii, să iei în calcul și vizitarea acestui conac. Reține! Județul Prahova reprezintă mai mult decât Valea Prahovei și vestita stațiune Sinaia. De aceea, te încurajez să descoperi și alte frumuseți ale acestui județ. Și, de ce nu, poate vei combina Traseul conacelor prahovene cu Drumul Vinului, care este, mai nou, un traseu promovat de multe firme de turism.

INFORMAȚII UTILE:
Adresa: Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr. 2, jud. Prahova

Facebook: Muzeul Conacul Bellu

Program vizitare: marți – dumnică, de la 9:00-17:00. Taxă intrare: 8 lei/pers

Related posts
Destinații de weekendExperiențe turisticeMunteniaUnde să mănânciUnde te cazezi

The BAKER's HOUSE, o poveste de succes în domeniul ospitalității din România

6 Mins read
Le urmăream pagina Facebook, din luna mai a anului trecut. Cumva simțeam că voi ajunge acolo. Ce m-a atras ca un magnet? Zona…
De vizitatDobrogea

Am ajuns și la ArtAntik Gallery din Constanța

1 Mins read
Zilele trecute, în plimbările noastre prin Zona Peninsulară a Constanței, am poposit pe strada Arhiepiscopiei la numărul 19 A. Aici, într-o casă veche…
Destinații de weekendMunteniaUnde te cazezi

Descoperă Hanul Poștalionului: oază de eleganță în inima Comanei

2 Mins read
În inima pitorească a Comanei, un loc plin de istorie și frumusețe naturală, se află Hanul Poștalionului, o parte integrantă a domeniului…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *