Muntenia

Palatele și casele vechi ale Brăilei

La începutul secolului XX, Brăila reprezenta un important port de intrare – ieșire a mărfurilor din România. În acea perioadă, era considerată capitala afacerilor cu grâu din Europa, unde funcționa singura bursă de cereale din spațiul european. Chiar dacă nu vă vine să credeți, aici se stabilea prețul cerealelor. 

Este evident pentru toată lumea că Brăila a atras importante resurse financiare, datorită derulării activităților comerciale din acele vremuri. Acest efect îl poți vedea și astăzi cu ochii tăi, pentru că banii atrași acolo s-au investit și în domeniul imobiliar. Așa au apărut palate și, mai ales, case și conace boierești, multe dintre ele fiind adevărate bijuterii arhitecturale, care, laolaltă cu o sistematizare bine gândită și nemaivăzută în alt oraș de pe la noi, au făcut din Brăila unul dintre cele mai frumoase orașe din țara noastră. Am aflat cu uimire că acolo există un număr de 2000 de imobile vechi. De aceea, să nu vă fie cu mirare când vă veți plimba pe străzile Brăilei și veți descoperi la tot pasul case vechi, multe dintre ele fiind incluse pe lista monumentelor istorice. Din acest punct de vedere, ai impresia că pășești într-un muzeu în aer liber. E drept că zeci de clădiri se află în paragină, dar, ultima dată când am fost acolo, m-am bucurat să văd cum s-au restaurat o parte dintre acestea. 

Încep prezentarea cu una dintre cele mai frumoase clădiri ale Brăilei. Mă refer la Centrul Cultural “Nicăpetre” (1912), fost sediu al firmei lui M. Embiricos, care era unul dintre cei mai bogați oameni, din acea vreme, din Brăila. 

De asemenea, în centrul istoric există multe clădiri care-ți iau ochii, dar, din păcate, nu toate aceste construcții au trecut printr-un proces de restaurare.

Aproape de faleză am văzut o clădire foarte frumoasă, o adevărată bijuterie arhitecturală, care, din păcate, este abandonată.

De asemenea, m-a impresionat atât arhitectura impunătoare a Palatului Agriculturii, care a fost construit între 1923-1929, cât și povestea acestui palat, care a fost ridicat prin contribuție bănească a țăranilor împroprietăriți. 

Și încă un amănunt care te poate pune pe gânduri. Chiar dacă nu a fost câștigătoare, eu zic că nu întâmplător Brăila s-a numărat printre cele șase finaliste (din care numai trei orașe) ale competiției Destinația Anului 2021, de la Prima TV. Puteți să urmăriți aici filmul de prezentare al Brăilei, realizat sub îndrumarea jurnalistei Dana Gonț. Dacă veți avea răbdare să-l vizionați, veți putea vedea Casa Embiricos (min. 10:50), cunoscută și sub denumirea de Centrul Cultural “Nicăpetre”, despre care am scris mai sus.  

 Îți recomand să citești și “În căutarea poveștilor de altădată ale Brăilei”, pentru a avea o privire de ansamblu asupra acestui municipiu și pentru a afla care sunt atracțiile turistice de aici.

Related posts
Destinații de weekendMunteniaUnde te cazezi

Descoperă Hanul Poștalionului: oază de eleganță în inima Comanei

2 Mins read
În inima pitorească a Comanei, un loc plin de istorie și frumusețe naturală, se află Hanul Poștalionului, o parte integrantă a domeniului…
De vizitatExperiențe turisticeMunteniaUnde să ieși în orașUnde te cazezi

Să mergem la Vila Golescu, pe urmele boierilor de altădată

5 Mins read
Vi s-a întâmplat vreodată, în copilărie, să vă uitați cu jind, prin geamul unei vitrine, la ceva care vă plăcea, cum ar fi de…
Destinații de weekendExperiențe turisticeMunteniaUnde să ieși în orașUnde te cazezi

Să facem o călătorie în timp la Cafeneaua Coloniale

3 Mins read
Nu știu alții ce simt, dar eu, când mă gândesc la frumusețea arhitecturală a clădirilor din Câmpulung, parcă-mi vine când și când să pornesc…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *