De vizitatTransilvania

Abația Cisterciană Cârța, un loc unic în România

Țara Făgărașului este un loc de un farmec aparte, binecuvântat de Dumnezeu, pe care vă recomand să-l puneți pe lista de călătorii. În mod sigur, dacă veți ajunge pe aceste meleaguri, veți constata că Munții Făgăraș, care străjuiesc în depărtare, amplifică frumusețea zonei. Ceea ce poate nu știți este faptul că aici, în comuna Cârța, se găsește una dintre cele mai interesante construcții din România. Cu alte cuvinte, vă recomand să vizitați Abația Cisterciană din Cârța, măcar o dată în viață. În ceea ce mă privește, abia anul trecut, în 2020, am aflat de existența ei, când am citit un articol scris de Dana Gonț pe blogul său, care mi-a stârnit interesul și dorul de ducă până acolo. 

De ce ar trebui să vizitezi Abația Cisterciană de la Cârța?

  • Este unica mănăstire cisterciană nedistrusă din România, construită în 1206. (Cistercienii erau călugări catolici de origine franceză.)
  • Este cea mai estică abație din cele aproximativ 1400 câte existau în Europa, în sec. XI-XIV.
  • Cârța este prima biserică care îmbină stilul romanic cu goticul timpuriu.
  • Are un aspect îngrijit, mai ales din 2013 când a fost renovată cu fonduri europene.

Aș mai adăuga faptul că, încă de la intrare, îți sare în ochi ordinea și curățenia din curtea mănăstirii. Cu toate că întregul ansamblu a fost restaurat, zidul care este situat în partea laterală a bisericii nu a fost completat, așa cum se întâmplă, de obicei, în cazul reconstituirii după schițele vremii a unor ziduri ruinate. Și ceva foarte interesant, toate zidurile, inclusiv ale bisericii și ale turnului acesteia, chiar și cele care arată ca niște ruine, sunt foarte curate, de parcă ai zice că au fost curățate cu atenție. Chiar dacă este șocantă alăturarea celor două cuvinte, aș zice că arată ca niște ruine arătoase, lucru cam rar întâlnit la monumentele istorice din România. În curte, pe lângă biserica evanghelică și turnul-clopotniță (sec. XV), există cum este și normal o casă parohială, despre care se spune că este una dintre cele mai vechi case din Transilvania.

În situația în care te gândești să pui și această destinație pe Bucket List, poți găsi mai multe informații utile pe pagina FB a Abației Cisterciene Cârța. Mai mult, dacă tot vei ajunge cândva în zonă, ia în calcul și vizitarea Cetății Făgăraș, situată la numai 36 de km, despre care am scris aici
Dacă ți-a plăcut articolul, dă-mi de știre printr-un comentariu lăsat pe această pagină și, de ce nu, dă-l mai departe, ca să afle și prietenii tăi de acest monument istoric deosebit.

Related posts
Experiențe turisticeTransilvaniaUnde te cazezi

O experiență medievală la Casa Bertha din Sighișoara

5 Mins read
Pentru mulți dintre turiștii români, Sighișoara este una dintre destinațiile preferate. Se spune că ajunge să pășești o dată în cetatea medievală…
TransilvaniaUnde să mănânciUnde te cazezi

Am trăit o poveste frumoasă la CASA RAȚIU

8 Mins read
Nu știu vouă dacă vi s-a întâmplat să vă doriți să ajungeți într-un loc anume, pentru că cineva a știut să-l descrie…
BucureștiDe vizitat

Am fost, am văzut, mi-a plăcut! Astăzi vă voi povesti despre Muzeul Zambaccian

4 Mins read
Dacă ajungi în București și dorești să respiri un pic din atmosfera Bucureștiului interbelic, ia în calcul o plimbare în zona Dorobanți….

Leave a Reply

Your email address will not be published.