TransilvaniaTravelling

Județul Mureș – pe locul 5 în clasamentul celor mai ospitaliere zone turistice din lume

Zilele acestea, o știre îmbucurătoare referitoare la România a făcut înconjurul internetului. Multe ziare sau site-uri ale anumitor televiziuni au dat de știre că județul Mureș a ajuns pe locul 5 în “Top 10 cele mai ospitaliere zone turistice din lume”. Clasamentul a fost realizat pe baza recenziilor scrise de turiști pe platforma booking.com, după cum reiese din acest articol

Cunoscând destul de bine zona, recunosc că nu m-a uimit vestea. Mai mult, am încercat să-mi găsesc explicațiile pentru această reușită.

1. POPULARITATE CÂȘTIGATĂ DATORITĂ ASPECTULUI

Județul Mureș are șansa de a avea trei destinații românești foarte căutate. Municipiul reședință de județ, Târgu Mureș, este deseori inclus în Top 10 cele mai frumoase orașe românești care merită vizitate.

Cu mult mai în față decât acesta, chiar în prima parte a acestui clasament, găsim deseori frumosul și coloratul orășel medieval Sighișoara.

De asemenea, tot în județul Mureș este situată una dintre cele mai apreciate stațiuni, mă refer la Sovata. Pentru Sovata aș avansa un loc onorabil în Top 3 cele mai frumoase stațiuni balneare românești. 

Frumosul oglindit în arhitectura clădirilor vechi și în sistematizarea din trecut a centrelor acestor orașe, bunul gust pe care-l sesizăm în decorarea restaurantelor sau cafenelelor, respectiv în alegerea decorațiunilor sau a mobilierului stradal, la pachet cu exemplara curățenie, țin de felul de a fi și de hărnicia localnicilor. (Bravo lor!)

2. FORMELE DE RELIEF VARIATE, CARE SPORESC FRUMUSEȚEA ZONEI

Cele enumerate mai sus sunt puse în valoare și datorită zonelor geografice atractive în care se găsesc cele trei localități. De exemplu, pentru călătorii pe patru roți, care străbat județul Mureș, este o plăcere și o bucurie să parcurgă acele drumuri ca-n palmă, care șerpuiesc printre colinele sau dealurile împădurite din anumite zone. (Apropo, denumirea județului vine de la râul Mureș care-l străbate, pe o distanță de 140 km.) Mai precis, jumătate din suprafața acestui județ o reprezintă relieful colinar și de podiș deluros. Din cealaltă jumătate fac parte dealurile subcarpatice transilvănene și munții vulcanici Călimani – Gurghiu. 

3. BUCĂTĂRIA ARDELENEASCĂ

Trebuie să recunoaștem că mulți dintre turiști, inclusiv noi, apreciem bucătăria ardelenească. Chiar dacă mâncarea făcută după rețetele tradiționale transilvănene nu este ușoară, pentru că se bazează pe multă carne și grăsimi, nimic nu se compară cu savoarea bucatelor gătite aici. Mai mult, în ultimii ani, a fost promovată bucătăria ardelenească prin organizarea unor evenimente gastronomice, fapt care a făcut și mai atractivă regiunea. 

4. PREȚURI ATRACTIVE, LA PACHET CU SERVICII TURISTICE DE CALITATE MAI RIDICATĂ

Faptul că acest Top 10 a fost realizat pe baza numeroaselor recenzii ale utilizatorilor platformei booking.com, mă face să cred că acei peste 200.000 de turiști au apreciat, pe lângă raportul calitate-preț, și prețurile mai mici decât în alte orașe sau regiuni. Dacă intrați pe această platformă și faceți o simulare de cazare în Târgu Mureș, chiar și în Sighișoara, veți constata că media prețurilor este rezonabilă, comparativ cu cea din Sinaia sau de pe litoralul românesc, de exemplu. Nu mai vorbesc de faptul că majoritatea turiștilor străini se raportează la destinații și costuri din afara României. Din păcate, Sovata nu este o destinație ieftină pentru mulți dintre turiștii români. Faptul că Sovata este o stațiune balneară, a dus în timp la apariția unor hoteluri care oferă asemenea servicii, ale căror costuri vin la pachet cu cele de cazare și masă. De fapt, acest tip de turism de recuperare medicală, se adresează, în general, oamenilor cu posibilități financiare. Mi-aș fi dorit pentru turistul de rând, care vine doar să se recreeze, ca oferta celorlalte locații de tip pensiuni sau apartamente în regim hotelier să fie la prețuri mai rezonabile, chiar și în sezonul de vară. În ceea ce mă privește, am fentat de câteva ori prețurile măricele: prima dată, m-am cazat la o vilă frumoasă din centru, dar în extrasezon; a doua oară, fiind luna iulie, atunci când prețurile la cazări explodează, am optat pentru o cazare în oraș, în afara stațiunii; ultima oară, am avut norocul să găsesc o ofertă pe booking.com la unul dintre hotelurile bine cotate din stațiune, experiență despre care am povestit aici. Concluzia este că dacă ai răbdare să te documentezi, poți găsi anumite alternative mai economicoase.

Cu alte cuvinte, dacă foarte mulți turiști, indiferent de naționalitate, au apreciat ospitalitatea mureșenilor, asta presupune că, printre altele, le-a convenit și din punct de vedere financiar să se îndrepte spre acea zonă. Degeaba ești foarte primitor, dacă prețurile de cazare sunt la cer; atunci absobția turiștilor ar fi mică, iar numărul recenziilor ar fi și mai mic, pentru că nu toți călătorii oferă feed-back. Mai mult, numărul mare de recenzii sunt oferite, în general, de către cei muțumiți de calitatea serviciilor turistice de care au beneficiat.

5. PROMOVARE TURISTICĂ MAI BINE GÂNDITĂ ȘI REALIZATĂ

Este cunoscut faptul că reclama este sufletul nu numai a comerțului, ci și a turismului. Am o bănuială că acest județ, prin intermediul anumitor locuitori, știe să-și facă mai bine reclamă, decât altele din țară. Mă refer, în acest caz, fie la reclama făcută de profesioniști, prin diferite materiale sau spoturi publicitare, fie la reclama frumoasă pe care o fac mureșenii, propietari ai unor locații din domeniul industriei ospitalității, datorită calității serviciilor de turism oferite. 

De exemplu, am povestit pe blog o experiență trăită de mine. În vara anului 2020, mă relaxam pe una dintre bancile din Sovata, când am văzut un clip publicitar care rula pe un panou imens amplasat în fața hotelului Ensana. Așa am aflat de existența Castelul Rhedey din Sângeorgiu de Pădure, care fusese restaurat și adus în circuitul turistic de către reprezentanții comunității locale. Mai mult, de curând, am găsit o pagină cu foarte multe informații de interes turistic, care promovează în mod profesionist județul Mureș. O puteți accesa aici.

În încheiere, nu vă spun decât că această veste bună mi-a dat ideea de a scrie un material despre obiectivele turistice din județul Mureș. Așa că… rămâneți cu ochii pe blogul nostru!

Related posts
TransilvaniaUnde te cazezi

Am avut parte de o cazare pe sufletul nostru, la VILLA V din Brașov

6 Mins read
Îmi doream de mult timp să ajung într-un weekend la Brașov. Așa cum am mărturisit aici, este una dintre destinațiile noastre preferate, unde…
De vizitatTransilvaniaTravelling

Obiective turistice de vizitat în județul Mureș

5 Mins read
DESTINAȚII ȘI OBIECTIVE TURISTICE DIN JUDEȚUL MUREȘ DEMNE DE VIZITAT Târgu Mureș se numără printre cele mai vechi orașe din România. Principalul obiectiv turistic…
TransilvaniaUnde să mănânciUnde te cazezi

Toamna la Sovata

2 Mins read
Am mai povestit despre faptul că, în general, îmi place să scriu despre acele locuri din România care mi s-au cuibărit în…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *