De vizitatMoldova

Top 5 mănăstiri din nordul Moldovei pe care nu trebuie să le ratezi

Trebuie să ajungi măcar o dată în viață să vezi cu ochii tăi mănăstirile din nordul Moldovei. Eu am avut șansa să reiau, în 2017, acest traseu pe care-l făcusem, în adolescență, împreună cu părinții mei. Încărcătura emoțională a dat un farmec aparte acelei excursii, deoarece mi-am dorit, peste ani, să merg prin acele locuri pe care părinții mei au ținut să mi le arate. Mărturisesc faptul că, în mare parte, datorită lor iubesc și cunosc această țară minunată. În ultimii patru ani, nu am făcut altceva decât să revăd și să-mi reactualizez cunoștințele dobândite anterior. 
Este foarte greu să fac o ierarhizare a acestor obiective turistice, de aceea recunosc că m-am lăsat influențată și de faptul că, în afară de Mănăstirea Putna, toate celelalte, pe care le voi menționa, au fost incluse în patrimoniul UNESCO, încă din 1993. Mă refer la “mănăstirile pictate”, numite așa pentru că fațadele bisericilor au fost pictate, lucru rar întâlnit în România. Demn de menționat este faptul că picturile exterioare au culorile încă vii și au rezistat într-un mod misterios, după atâtea secole. E drept că, în cazul unora, pictura s-a mai estompat pe o parte, datorită anumitor factori meteo.


1. Cred că nu este de mirare că încep cu Mănăstirea Voroneț, construită de Ștefan cel Mare în 1488, mai ales că este supranumită “Capela Sixtină a estului”. Bănuiesc că mulți dintre români au auzit de expresia “albastru de Voroneț”, cu toate că poate nu au ajuns să o vadă. Am citit că pictura exterioară a fost realizată îm timpul domniei lui Petru Rareș. Frescele exterioare păstrează, în mare parte, culori vii, predominând nuanțele de verde și mai ales de albastru care se completează într-un mod armonios.


Hramul Bisericii: Sf. Mare Mucenic Gheorghe
Locație: Strada Voroneț nr. 166, Gura Humorului, județul Suceava; accesul se face din Gura Humorului, pe DJ177D, spre Voroneț
Tarif: 5 lei/adulți; 10 lei taxă pentru fotografierea exterioară 

2.Mănăstirea Sucevița, situată în comuna Sucevița, la 19 km de Rădăuți, a fost construită în perioada 1583-1586. La fel ca și celelalte mănăstiri pictate, și aceasta atrage foarte mulți turiști străini datorită picturilor valoroase. Prezența mănăstirii pe raza comunei Sucevița, precum și hărnicia localnicilor, au făcut din aceasta una dintre cele mai înfloritoare și mai căutate comune turistice din România. Cu alte cuvinte, puteți lua în calcul să vă cazați aici, mai ales că există în jur de 1000 de locuri de cazare în pensiuni agroturistice și hoteluri.

Hramul Bisericii: Învierea Domnului, Schimbarea la Față
Locație: comuna Sucevița, județul Suceava
Tarif: 5 lei/adulti; 10 lei taxa pentru fotografierea exterioară

3. Mănăstirea Moldovița a fost ctitorită la 1532 de Petru Rareș. Deși mică ca dimensiuni, la fel ca și curtea sa, mi s-a părut o bijuterie arhitecturală; în plus, frescele exterioare, mai ales de pe peretele sudic, sunt cele mai vii și mai bine conservate dintre picturile mănăstirilor din nordul Moldovei.


Hramul Bisericii:
 Buna Vestire

Locație: satul Vatra Moldoviței, județul Suceava, situat la 26 km distanță de Câmpulung Moldovenesc

Tarif: 5 lei/adulți; 10 lei taxa pentru fotografierea exterioară

4.Mănăstirea Humor, situată în comuna Mănăstirea Humorului, a fost construită în 1530. Frescele exterioare sunt bine pastrate și astăzi, în special cele de pe fațada de sud, fapt care i-au adus și faima în străinătate. Aș aminti faptul că localitatea unde se află acest așezământ monahal a apărut ulterior construirii acesteia, de unde și denumirea de Mănăstirea Humorului.

Hramul Bisericii: Adormirea Maicii Domnului
Locație: comuna Mănăstirea Humorului, județul Suceava
Tarif: 5 lei/adulți; 10 lei taxa pentru fotografierea exterioară


5. Mănăstirea Putna a fost ctitorită de Ștefan cel Mare, între anii 1466-1469. Este una dintre cele mai reprezentative mănăstiri românești, poate și datorită poziției geografice, fiind situată aproape de hotarul cu Ucraina. Pe mine m-a impresionat nespus de mult ansamblul de construcții, care mi s-au părut frumoase și maiestuoase. Poate nu întâmplător Mihai Eminescu a numit-o “Ierusalimul neamului românesc”.


Hramul Bisericii: Adormirea Maicii Domnului
Locație: comuna Putna, județul Suceava, situată la 32 km de Rădăuți
Tarif: Intrarea este liberă; taxă foto – 10 lei

Related posts
BucureștiDe vizitatMuntenia

Casa Storck - o casă de poveste din București

5 Mins read
Te afli în București și vrei să vezi un muzeu cu o poveste impresionantă? Vrei să descoperi un loc care te va…
De vizitatExperiențe turisticeMunteniaUnde să mănânciUnde te cazezi

Ce poți să faci într-o minivacanță ploioasă, în România

9 Mins read
Când am ieșit pentru prima oară din țară, am fost impresionată de faptul că străinii știu și acceptă cu ușurință să facă…
BucureștiDe vizitat

Am fost, am văzut, mi-a plăcut! Astăzi vă voi povesti despre Muzeul Zambaccian

4 Mins read
Dacă ajungi în București și dorești să respiri un pic din atmosfera Bucureștiului interbelic, ia în calcul o plimbare în zona Dorobanți….

Leave a Reply

Your email address will not be published.