Monica Bologa este autoarea cărții “Pastile de inimă”, lansată în 2019, la editura EIKON. Pentru că am constatat că-i place să călătorească la fel de mult cum îi place să scrie, am invitat-o pentru a doua oară să ne împărtășească din experiențele fericite pe care le-a avut ca turist prin România.
CASA DIN BRAN
de Monica Bologa
În Bran am descoperit un restaurant despre care am simțit nevoia să scriu.
Încă de la intrare, am fost impresionată de atmosfera caldă din interior. Perdele cu dantelă la ferestre, la mese scaune cu spătar înalt tapițat, o muzică discretă în difuzoare, tablouri sepia pe pereți, ospătărița amabilă îmbrăcată într-o rochie atipică, mulată până la șolduri apoi bufantă până la genunchi; un personaj decupat parcă dintr-o poveste. Până aici nimic ieșit din comun. Surpriza a venit odată cu farfuriile pe care ospătărița ni le-a pus pe masă. Am rămas într-o uimire mută. În față aveam o nebunie de culori, detalii aranjate cu grijă, fiecare preparat având propria poveste, în farfurie aveam o adevărată poezie. Apoi am început să mănânc. Savuram fiecare dumicat. Nu vreți să știți câte interjecții am articulat, câte uau-uri, vai de mine, nu pot să cred, incredibil. O explozie de gusturi surpriză, combinații care mai de care mai surprinzătoare.
În general mă minunez de tot felul de lucruri, de frumuseți diverse, dar niciodată nu m-am minunat atât de vocal în fața unui preparat culinar. Și nu am coborât ieri din deal, adică am mai umblat prin lumea asta, și-am mai mâncat la o grămadă de restaurante. Dar a fost o surpriza imensă să descoperim într-un local, aparent neinteresant, despre care nu știam nimic, în care am intrat alungați de ninsoare și împinși de foame, o mâncare gătită parcă de un personaj venit de pe altă planetă. Am rugat-o pe ospătăriță să îi transmită bucătarului complimentele noastre, i-am spus că mâncarea a fost de-a dreptul fabuloasă. Dar nu am putut să mă mulțumesc doar cu atât, i-am mărturisit și dorința mea de a-l cunoaște pe bucătar și de a-i transmite personal felicitările mele. Voiam să asociez mâncarea cu chipul celui care a gătit-o. Să-l privesc în ochi și să-i spun că mâncarea lui e magică. Ospătărița a cerut aprobarea managerului, apoi a întrebat bucătarul dacă e de acord să vină la masa noastră. Cred că dacă urma să apară în fața mea Brad Pitt, nu m-aș fi emoționat în halul ăla. În câteva minute, bucătarul era lângă noi. Un tânăr înalt și chipeș a ascultat cu oarecare surprindere și timiditate complimentele mele. I-am descris exact ce am simțit, cum i-am simțit preparatele. Apoi am aflat de la el că gastronomia e pasiunea lui și că iubește poezia, că încearcă să creeze o poveste din fiecare preparat pe care îl așază în farfurie.
Una peste alta, dacă sunteți prin Bran și vă este foame, sau dacă nu vă este foame dar sunteți în Bran, e musai să intrați la Casa din Bran și să gustați poezia din preparatele acestui bucătar. Vă garantez că veți povesti și altora despre minunile pe care le veți descoperi în farfurie. Și cred că e important ca atunci când admiri un om să i-o spui. Cu siguranță îi face mult bine să știe că munca, pasiunea lui sunt apreciate. Pentru că, până la urmă, e o muncă în care a investit timp și pasiune, o pasiune pe care o împărtășește oamenilor spre bucuria lor. Și am mai reținut ceva: cel mai important condiment e poezia. Fără poezie, viața chiar nu are gust.
19 martie 2021