Nu știu alții ce simt, dar eu, când mă gândesc la frumusețea arhitecturală a clădirilor din Câmpulung, parcă-mi vine când și când să pornesc la drum, ca să continui explorarea acestui oraș cu parfum de epocă.
Așa am simțit într-o duminică a acestei veri, când pașii și mașina m-au purtat spre Cafeneaua Coloniale, situată pe str. I.L. Caragiale, nr. 22, din Câmpulung. Am vizitat, cu această ocazie, una dintre cele mai inedite cafenele din România, amenajată, în 2018, în beciul unei vechi vile negustorești din 1926.
Pentru că am citit suficiente recenzii sau articole despre această locație, mi-am dorit să ajung acolo, într-o excursie de-o zi, și să-i trec pragul. Dacă vă întrebați de unde vine denumirea cafenelei, vă spun ce am aflat “răsfoindu-le“ pagina. Vila a aparținut lui Nicolae Gh. Vișoianu, care a deschis un magazin de Coloniale, adică o băcănie, la parterul construcției. După ce au cumpărat vila, actualii propietari au găsit, printre obiectele rămase în casă, autorizația de funcționare a magazinului, datând din anii ’40.
Inițial, m-am gândit că va fi vorba de un scurt popas, preț de o cafea și o limonadă, dar n-a fost să fie așa. De ce? Pentru că am constatat că este într-adevăr un loc de creat amintiri, așa cum am citit în anunțul de lângă intrare.
În această locație deosebită poți consuma în tihnă cafea de calitate, limonadă adevărată și, mai ales, prăjituri de casă, bucurându-te de un autentic decor interbelic.
Fiind cald, noi am preferat să stăm la aer, pe terasă. Și pentru ca experiența să aibă farmec pentru noi, Dumnezeu ne-a trimis-o pe doamna Rodica să ne țină companie. Nu exagerez cu nimic dacă afirm că această doamnă, cu spirit tânăr și un deosebit simț al umorului, este sarea și piperul acestui loc. Și, da, ne-a ajutat să ne creăm mai multe amintiri, invitându-ne să facem la final turul pensiunii.
Începând cu vara anului 2021, cei de la Coloniale și-au diversificat serviciile din domeniul ospitalității, oferind spre închiriere trei camere, dintre care două duble și una single. Așa că, dacă vrei să faci o călătorie în timp, mai precis în perioada interbelică, poți să experimentezi asemenea trăiri aici. Atmosfera de început de secol XX din casele de negustori a fost recreată cu pricepere de către regizorul Sergiu Negulici, ca urmare a restaurării și redecorării interioarelor vilei. În timp ce fotografiam, m-am uitat de jur împrejur și nu am remarcat vreun obiect modern care să facă notă discordantă cu decorul vintage dorit. Am apreciat scenografia care a fost obținută prin alegeri inspirate ale obiectelor vechi de mobilier și de decor, chiar și ale cărților și fotografiilor de epocă frumos înrămate. De mare efect este și păstrarea sau obținerea unei zugrăveli care seamănă foarte bine cu ceea ce se purta în trecut.
De aceea, fără să vreau, parcă am făcut o călătorie în timp, datorită efectelor vizuale din jur. Nu mi-a fost greu să fac un efort de imaginație, pentru a vedea cu ochii minții personajele care au locuit odinioară în aceste camere. De exemplu, la parter există două camere despre care se sugerează, cu ajutorul decorului creat, că ar fi fost locuite de un doctor, respectiv de o croitoreasă italiancă.
Aaa, mi-a mai plăcut ceva! Ideea gazdelor de a organiza mici evenimente culturale, după reamenajarea la etaj a camerei de zi. Cum ar fi ca, pe viitor, să putem asculta un concert live, pe acorduri interbelice, organizat în acest spațiu ofertant?
Dar mai bine să las fotografiile să vă încânte privirea și, de ce nu, să vă ațâțe curiozitatea. Mi-aș dori să fi fost inspirată în alegerea cadrelor și a unghiurilor de fotografiere, așa fel încât aceste dovezi să descrie foarte bine acea atmosferă din trecut.
Nu știu tu, cititorule, ce vei decide după această incursiune la care te-am provocat, dar eu, cu siguranță, mă voi întoarce aici.