Sfaturi de călătorie

13 SFATURI DE CĂLĂTORIE

Pentru început, o să-mi permit să vă dau câteva sfaturi, pe care le-am aflat din proprie experiență și nu citind cursuri de turism sau urmărind filme despre vacanțele altora.

1. NU RENUNȚA LA VISURILE TALE TURISTICE! Luptă-te ca acestea să ți se împlinească! Aceste evadări din cotidian sau din rutină, așa cum îmi place mie să le spun, îți pot da o stare de mult bine, așa că nu renunța atât de ușor. CREDE ÎN STEAUA TA DE CĂLĂTOR! Dacă nu ți se va întâmpla mâine sau poimâine sau luna viitoare sigur va veni o zi în care vei pleca în călătoria mult visată. Totul este să continui să crezi că ți se va întâmpla.

2. EXISTĂ POSIBILITĂȚI DE A FACE TURISM PENTRU TOATE BUZUNARELE. Cu alte cuvinte, trebuie să te întinzi după cât îți este plapuma de mare, pentru a nu ți se termina brusc aventura din lipsă de bani. 

3. DACĂ AI IDEI BUNE, NU ÎȚI TREBUIE FOARTE MULȚI BANI PENTRU A CĂLĂTORI. Pentru a te încadra într-un buget mai mic, trebuie să fii mai informat, mai organizat, mai ingenios. Deci, apucă-te să te documentezi despre destinațiile vizate, posibilitățile de cazare și de servire a mesei din acele zone, precum și despre obiectivele turistice pe care le poți vizita pe traseul pe care-l parcurgi, fie pas cu pas, fie plecând de fiece dată dintr-un punct fix, unde te-ai cazat pentru câteva zile. Cu alte cuvinte, cu cât vei citi mai mult, cu atât îți vor veni mai multe idei, care pot da farmec concediilor sau excursiilor tale și pe care le poți realiza totodată la un cost acceptabil. 

4. PROGRAMEAZĂ-ȚI DIN TIMP CĂLĂTORIILE, astfel încât să ai șansa de a prinde anumite reduceri la cazare! Mai mult, atunci când nu faci lucrurile în grabă, ai timp de gândire, posibilități de a te documenta și, mai ales, de a compara, fapt care-ți va permite să optezi pentru soluții bune din punct de vedere al raportului calitate-preț. 

5. IA ÎN CALCUL ȘI PLECĂRILE FĂCUTE ÎN EXTRASEZON, atunci când prețurile de cazare pot scădea considerabil. De exemplu, perioade recomandate de concediu pot fi și lunile mai sau octombrie, atunci când temperaturile sunt plăcute, coloritul peisajului este ca de poveste, plus că ai avantajul ca anumite stațiuni sau obiective turistice să nu fie atât de aglomerate. 

6. Dacă pleci fie în doi, fie într-un grup de patru persoane, OPTEAZĂ PENTRU ÎNCHIRIEREA UNEI GARSONIERE SAU A UNUI APARTAMENT ÎN REGIM HOTELIER, care este o variantă mai convenabilă și uneori mai elegantă sau cu dotări net superioare, decât ceea ce oferă hotelurile sau pensiunile. De asemenea, în asemenea locații ai la dispoziție, fie o bucătărie, fie o chicinetă, fapt care-ți permite să servești micul dejun și cina “acasă”, ceea ce te ajută să mai economisești din bani. 

7. CITEȘTE RECENZII REFERITOARE LA LOCAȚIA ÎN CARE DOREȘTI SĂ TE CAZEZI SAU SĂ MĂNÂNCI. Astfel vei opta în cunoștință de cauză, evitând dezamăgirile sau, mai grav, banii dați. 

8. DACĂ-ȚI PLACE SĂ CĂLĂTOREȘTI, ÎNCEARCĂ SĂ-ȚI FACI UN MIC FOND DE REZERVĂ. PENTRU ASTA, MERITĂ SĂ ÎNVEȚI SĂ DEVII ECONOM. Evită, de exemplu, să mai faci cumpărături inutile sau să achiziționezi lucruri pentru situația “dacă o să am nevoie”, prioritizează-ți cheltuielile ș.a.m.d. Aceste sfaturi sunt valabile și pentru perioada de călătorie. Renunță la a mai cumpăra fel de fel de suveniruri, pe care de multe ori nu le folosești sau le uiți cine știe prin ce sertare sau cutii de depozitare, după ce ajungi acasă. 

9. INVESTEȘTE ÎN EMOȚII, ÎN TRĂIRI, ÎN AMINTIRI FOTOGRAFIATE SAU FILMATE, NU ÎN MAGNEȚI DE FRIGIDER CARE ȘI AȘA NU MAI AI PE UNDE SĂ-I PUI!  

10. EVITĂ SĂ-ȚI IEI FOARTE MULTE HAINE ÎN BAGAJE! AMINTEȘTE-ȚI CĂ TOT TU VEI CĂRA TROLERUL!

11. DACĂ VREI MAI MULTĂ LIBERTATE DE MIȘCARE, IMPLICIT O FLEXIBILITATE A PROGRAMULUI ȘI, TOTODATĂ, SĂ VEZI MAI MULTE LOCALITĂȚI SAU PEISAJE, CĂLĂTOREȘTE CU AUTOMOBILUL, NU CU AVIONUL SAU CU TRENUL! Pentru mine cel mai reușit concediu este, de exemplu, un circuit turistic făcut cu mașina personală, prin anumite regiuni din Romănia. În plus, experiența celor două luni petrecute în casă, la începutul pandemiei din 2020, m-au făcut să-mi doresc să iau masa uneori în natură, în spații amenajate pentru picnic. Clar, atunci când pleci cu propria mașină, poți să ai în portbagaj o masă cu scaune pliabile pentru așa ceva.

12. AI GRIJĂ CU CINE PLECI LA DRUM! Nu uita că oamenii sfințesc locul, cât și grupul. Alege-ți cu grijă persoanele cu care să-ți faci concediul! Dacă vei constata abia pe drum că nu ești compatibil cu ceI din grup, concediul tău va fi un adevărat fiasco. Reține! Nu toți înțeleg să facă turism, așa cum simți tu să-l faci. 

13. NICIODATĂ SĂ NU REDUCI NIVELUL AȘTEPTĂRILOR! Fiecare trebuie să știe ce așteptări are de la viață, de la petrecerea vacanței cu prietenii sau cunoscuții, de la un concediu pe care și-l dorește reușit. 

Bineînțeles că aș mai găsi câteva sfaturi de dat, dar voi lăsa și pentru altădată. Dar asta nu înseamnă că nu puteți chiar dumneavoastră să completați lista sfaturilor de călătorie, mai ales că, atât eu, cât și Andrei, încurajăm comentariile.

Să ne recitim sănătoși! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *