Am avut șansa să revăd Oradea în 2017, după ce orașul trecuse printr-o primă etapă de modernizare. Din păcate, atunci nu am avut la dispoziție decât o jumătate de zi pentru vizitare (impresiile le poți citi aici). De aceea, în primăvara anului 2022, nu am stat pe gânduri atunci când mi s-a oferit ocazia de a reveni în acest oraș lăudat pentru evoluția sa din ultimii zece ani. Trebuie să recunosc faptul că, deși în mare parte știam la ce să mă aștept, am fost impresionată de cât de multe schimbări în bine s-au întâmplat acolo, din 2017 până în 2022. Un lucru este clar, Oradea este într-o permanentă schimbare, devenind din ce în ce mai frumoasă spre bucuria turiștilor.
CARE AR FI MOTIVELE PENTRU CARE RECOMAND ORADEA PENTRU UN CITY BREAK
1. Pentru că Oradea arată spectaculos după ce o mare parte dintre clădirile vechi au fost restaurate și zona centrală a fost modernizată (pavaj schimbat, corpuri de iluminat de ultimă generație, mobilier stradal înnoit, afișaj stradal cu indicații pentru turiști etc.). Pe bună dreptate, Oradea arată acum ca un oraș înfloritor. Mai mult, se numără printre puținele orașe din România, care sunt luminate intens și pe timp de noapte, inclusiv clădirile de patrimoniu, fapt care-ți dă o stare de bine și, în plus, te face să te simți în siguranță pe străzi.
2. În situația în care ești atras de clădirile vechi, aici poți admira mai multe stiluri de arhitectură (baroc, neoclasic, eclectic, neo-românesc etc.), dar mai ales arhitectura de început de secol XX, Art Nouveau. Vei avea impresia că vezi un mare muzeu în aer liber.
3. În anul 2011, Oradea a fost supranumită “Capitala Verde a României”, datorită suprafețelor mari și numeroase pe care se întind spațiile verzi.
4. Datorită multiplelor posibilități de petrecere a timpului liber. În situația în care ești atras de turismul cultural, ai oportunitatea de a vedea sau de a vizita cel puțin 15 obiective turistice importante, pe care ți le recomand mai jos. În plus, există o rețea de cafenele și de restaurante frumos decorate, unde te poți relaxa cu prietenii la o bere/cafea sau chiar poți mânca. Tot legat de timpul liber, aș menționa faptul că aici se organizează multe evenimente cum ar fi Festivalul Medieval, Carnavalul Florilor, Festivalul culturii și tradițiilor Bihorene sau Oradea FestiFall. Mai multe, aici.
5. Pentru că turiștilor li se oferă anumite gratuități sau reduceri, în cadrul campaniei „Oradea cu drag”. Cum obții aceste beneficii? Foarte simplu! Dacă te cazezi la un hotel din Oradea, pentru minim două nopți, vei primi un voucher cu un cod asociat numelui tău, care-ți va permite să călătorești cu mijloacele de transport în comun și să ai acces gratuit în toate muzeele din municipiu. Mai mult, beneficiezi de reduceri atractive la cafenelele și restaurantele partenere din oraș. Dacă nu-ți vine să crezi, poți citi aici.
TOP 15 obiective turistice care merită văzute/vizitate
1. Cea mai importantă zonă turistică din Oradea este Piața Unirii, unde poți admira, în centrul ei, statuia regelui Ferdinand I. Dacă ai avut răbdare să citești celălalt articol, ai văzut că, în 2017, l-am găsit pe soclu pe Mihai Viteazul călare. În fine…
Dacă te uiți de jur împrejur, vei constata că totul este impecabil, de la pavaj, forma frumoasă și antichizată a stâlpilor de iluminat, până la mobilierul stradal realizat din materiale de calitate. Mai mult, unde întorci capul vezi copăcei și spații cu gazon bine întreținut. O pată de culoare o reprezintă nu numai rondurile cu flori multicolore, ci și noile tramvaie roș-albastre care tranzitează când și când Piața Unirii.
Pe două dintre laturile pieței, vei putea admira impunătorul Palat Episcopal Greco-Catolic, construit, între anii 1903-1905, în stil eclectic cu elemente de baroc și rococo, respectiv Biserica romano-catolică Sf. Ladislau, finalizată în anul 1742, în stil baroc provincial.
2. De cum pășești în Piața Unirii, privirea îți va fi atrasă de Palatul Vulturul Negru, care este cea mai frumoasă clădire Art Nouveau din România și, totodată, o clădire emblematică pentru municipiul Oradea. Acest palat a fost construit în stil secession, între anii 1907-1908, după planurile arhitecților Marcell Komor și Dezső Jakab. Este obiectivul principal al orașului, nu numai datorită aspectului, ci și pentru faptul că găzduiește magazine, restaurante și cafenele. Pasajul de sticlă a fost inspirat după celebra Gallerie Vittorio Emanuele din Milano. Vitraliul din centrul pasajului, reprezentând un vultur în zbor deasupra unor dealuri verzi, a fost realizat după finalizarea construcției, în 1909, în atelierul sticlarului Neumann K., ca emblemă a ansamblului arhitectural.
3. Pe aceeași parte a pieței, urmează Palatul Moskovits Adolf și Fii, care a fost construit în stil secession, la începutul anilor 1900, după proiectul fraților Vágó. Deși clădirile în stil secession sunt, de obicei, încărcate cu ornamente și diverse decorațiuni, acest palat se remarcă prin simplitate, având fațada netedă și albă.
4. Următoarea clădire din Piața Unirii care ne-a atras atenția este Biserica cu Lună. A fost construită între 1784-1790, după planurile arhitectului Éder Jakab. Pe turla bisericii există un mecanism (confecționat de Georg Rueppe în 1793) care pune în mișcare o sferă cu diametru de un metru, de forma lunii, vopsită jumătate cu auriu și jumătate cu negru, și care indică fazele lunare.
5. Palatul și Turnul Primăriei – Clădirea în stil neoclasic a fost proiectată de arhitectul Rimanóczy Kálmán jr., fiind dată în folosință în 1904. Dacă urci cele 250 de trepte care duc până în vârful turnului cu ceas al primăriei, vei avea parte de o panoramă de 360 grade asupra centrului arhitectonic orădean.
Mecanismul orologiului, numit „ceasul mamă”, cântă la ore fixe “Marșul lui Iancu” și a fost construit, în anul 1904, de către un lăcătuș ceasornicar pe nume Mezey Dezs .
6. După ce vei trece podul peste Crișul Repede, vei putea admira frumosul și coloratul Hotel Astoria, care a fost construit în anul 1902, în stil neogotic cu elemente secession, după planurile arhitectului Ferenc Sztarill. Inițial, Palatul Sztarill avea la etaje apartamente de închiriat, iar la parter cafeneaua EMKE, care era preferată de scriitorii şi ziariştii vremii. În anul 1930, Palatul Sztarill a fost transformat în hotel, preluând denumirea de Hotelul Astoria. În perioada comunistă, încăperile de la etaj au fost transformate din nou în locuințe. Clădirea găzduieşte acum Grand Hotel Astoria, la parter fiind amenajat restaurantul Crown Pub.
7. Foarte aproape de acest hotel, peste stradă, vei vedea Teatrul de Stat Regina Maria (tot în Piața Ferdinand), construit în perioada 1899-1900, în stil eclectic, după planurile echipei de arhitecţi formată din Rimanóczy Kálmán Jr., Rendes Vilmos şi Guttmann József.
Din păcate, pentru că se restaura fațada (în aprilie 2022), schelele ecranau frumusețea clădirii.
8. Mergând pe străduța paralelă cu fațada teatrului, vei descoperi un muzeu „musai de văzut”. Casa Darvas-La Roche a fost construită între anii 1909 și 1912 de către frații László și József Vágó, în stil Art Nouveau-Secession, fiind una dintre cele mai valoroase construcții ale orașului Oradea. Casa are două fronturi stradale, în zona centrală a orașului și spre zona de promenadă de pe malul Crișului Repede.
Pe fațada galbenă, se evidențiază niște butoni decorativi din ceramică, de culoare verzi albastre. După ce a trecut printr-un amplu proces de reabilitare, clădirea găzduiește în prezent primul Muzeu Art Nouveau din România. Este de apreciat faptul că muzeul reconstituie o locuință burgheză din Oradea.
9. Pe o stradă paralelă cu partea dreaptă a teatrului, vei pătrunde pe cea mai cunoscută și aglomerată arteră pietonală – Calea Republicii. Pe ambele părți ale străzii vei descoperi magazine, cafenele, restaurante, patiserii, dar mai ales clădiri istorice atent restaurate. Printre cele mai importante construcții de pe Calea Republicii se numără Casa Poynar, Biserica Ursulinelor, Palatul Kolozsvari, Palatul Rimanoczy-Kalman Senior, Palatul Apollo, Palatul Stern etc.
Trebuie să-ți iei răgaz pentru o plimbare agale pe această arteră. Apoi așează-te la o terasă cu o cafea sau o bere în față, eventual savurează o înghețată, ca să ai motiv să vezi spectacolul străzii și să te bucuri de imaginea clădirilor vechi, care și-au recăpătat strălucirea de odinioară, după ce au fost restaurate. Frumos, curat, colorat, civilizat! O să constați că timpul curge altfel și că nimeni nu este grăbit. Chiar așa! Acolo ai șansa să te vindeci de traiul pe repede înainte.
10. Deși este amplasat tot pe Calea Republicii, Palatul Moskovits Miksa merită să fie amintit separat. Clădirea a fost construită între anii 1904-1905, în stil secession münchenez, după planurile arhitectului Rimanóczy Kálmán jr.
Fațada se remarcă prin ornamente vegetale, flori cu tulpine lungi, curbilinii, și, mai ales, prin culoarea vie, bleu-vert, pe care și-a recăpătat-o după renovare.
Se numără printre cele mai instagramabile clădiri din România, nu numai datorită frumuseții arhitecturale, fiind o clădire panoramică de colț, ci și datorită fațadei viu colorate, bine pusă în evidență și noaptea, datorită micilor proiectoare.
11. După ce te-ai relaxat pe Calea Republicii, poți face o scurtă plimbare până la Complexul Baroc, construit în a doua jumătate a sec. XVIII. Acesta cuprinde Palatul Baroc, Bazilica Romano-Catolică și Șirul Canonicilor. Palatul Baroc (fostul Palat al Episcopiei Romano-Catolice) a fost construit între 1762-1777 de către cunoscutul arhitect austriac Franz Anton Hillebrant. Un lucru inedit este faptul că palatul are un număr de 100 de camere și de 365 de ferestre, atâtea câte zile are un an.
Bazilica Romano-Catolică, construită între 1752-1780, este cea mai mare biserică barocă din țară. Peste drum, se află Șirul Canonicilor, care este un complex format din 10 clădiri înșiruite.
Am apreciat faptul că atât palatul, cât și basilica au fost restaurate de curând, iar curtea complexului arată extraordinar, dispunând de spații de relaxare și alei pe care poți să te plimbi în voie, admirând grădina peisagistică în stil englezesc. Gazonul arată impecabil, iar rondurile cu flori de toate culorile, completează într-un mod fericit acest decor. Am aflat că este unul dintre locurile preferate de către orădeni pentru sesiunile foto ale mirilor sau ale absolvenților de liceu.
12.Cetatea Oradea, cu o istorie de aproape 1000 de ani, este un obiectiv turistic care trebuie musai văzut. Cetatea Oradea este cea mai mare și mai bine păstrată cetate pentagonală din Europa Centrală, fiind întinsă pe 15 hectare și având opt clădiri etajate, biserică, parcuri, lac și șanțuri de apărare. După 2010, a beneficiat de ample lucrări de consolidare, conservare și restaurare.
Cetatea Oradea nu este atât de mare și de aglomerată ca cea de la Alba Iulia. Cu toate acestea, devine foarte populată atunci când găzduiește anumite evenimente sau festivaluri.
13. Clădirea care găzduiește Muzeul Țării Crișurilor a fost finalizată în 1895 de către arhitectul Rimanóczy Kálman Sr. Muzeul a fost inaugurat în anul 1896.
14. Clădirea care adăpostește Templul Francmasoneriei este construită după stilul masonic, adică fără ferestre pe fațadă. Este singurul muzeu de acest gen din România și a fost deschis în octombrie 2021.
15. Pentru cei care nu au ajuns pe aceste meleaguri, precizez faptul că Oradea este amplasată pe malurile Crișului Repede, râu ce traversează orașul de la est la vest și îl împarte în două jumătăți aproximativ egale. Crișul Repede trece chiar prin centrul orașului și creează o luncă plină de verdeață și un loc perfect pentru o plimbare, unde te poți bucura de susurul și energia apei.
Promenada de pe Crișul Repede arată într-un mare fel, fapt care te îmbie la plimbare, inclusiv la ceas de seară, atunci când aleile de pe malul râului sunt puternic luminate.