Am povestit într-un articol anterior despre minivacanța pe care mi-am petrecut-o la Sulina, la un sfârșit de sezon estival. Mulți dintre voi știți că, pentru a ajunge acolo, trebuie să faci transferul cu o ambarcațiune rapidă de la Tulcea la Sulina. Cu această ocazie, ne-am gândit că ar fi bine să ne cazăm o noapte în Tulcea, ca să cunoaștem și acest municipiu. Așa că, înainte de plecare, m-am documentat despre ceea ce merită să vedem sau chiar să vizităm în acele patru zile. Mi-a fost foarte clar că nu trebuie să ratez vizitarea Casei Avramide, care se află în Top 10 obiective turistice din Tulcea.
Casa Avramide (Casa Colecțiilor cum mai era cunoscută odinioară) reprezintă una dintre puținele case care păstrează ceva din aerul și parfumul vechiului orășel Tulcea, fiind o clădire emblematică pentru acesta. Casa a fost construită la finele secolului al XIX-lea de către Alexandru Avramide, un bogat comerciant de origine greacă și propietar al unor spații comerciale, mori și al unei fabrici de cherestea, precum și al unor întinse suprafețe agricole. În anul 1890, Alexandru Avramide a angajat doi meșteri italieni cărora le-a încredințat construcția acestei case, pe care și-o dorea a fi un simbol al prosperității familiei sale. Această clădire de patrimoniu iese în evidență prin poziționarea sa în centrul orașului, prin proiectul de arhitectură deosebit, precum și prin modul în care a fost decorată la interior.
În perioada comunistă, începând cu anul 1950, clădirea a găzduit Muzeul Delta Dunării. Astăzi această casă boierească arată foarte bine, după ce a fost restaurată și consolidată cu bani europeni, în perioada 2010-2012. Ca urmare a lucrărilor realizate, casa și-a recăpătat strălucirea din perioada sa de glorie.
Muzeul nu este foarte mare, dar este o plăcere să pătrunzi în fiecare cameră frumos decorată, în care se vede o preocupare și o atenție pentru detalii. Faptul că încăperile nu au fost încărcate cu foarte multe obiecte de mobilier, îi dă vizitatorului impresia de spațialitate și posibilitatea de a vedea mai degrabă decorațiunile interioare. Încăperile care se vizitează se remarcă prin stucaturile tavanelor și pictura plafoanelor.
Frumusețea fațadei principale este dată și de scara impunătoare realizată cu mozaic de marmură. În opinia mea, dacă fațada principală ar fi fost dispusă paralel cu strada pe care este situată, frumusețea acestei clădiri ar fi fost mai bine pusă în evidență.
Dacă sunteți curioși să aflați despre contextul economic, social și politic în care s-a construit această casă, vă recomand să citiți în plus un articol aici. Am citit cu uimire că… “După 1989, moștenitorii familiei Avramide recâștigă dreptul de proprietate asupra casei de pe strada Progresului nr. 32 și o donează orașului Tulcea și locuitorilor săi”. Un gest nu numai frumos, dar și lăudabil. Mi-am pus întrebarea câți ca ei ar mai proceda la fel?
Adresa: strada Progresului, nr. 32, Tulcea
Program de vizitare: Marţi – Duminică: 09.00 – 17.00 (Luni – închis)
Mai multe imagini cu interiorul găsiţi aici.