Dobrogea

Sulina – orașul celor patru faruri

Zbor deasupra unui colț de rai

În minivacanța de Rusalii, din 2019, am ajuns pentru prima oară în Delta Dunării și în Sulina, unde am făcut un popas de maxim două ore, între două șalupe, cum s-ar zice. După ce m-am întors acasă, am mărturisit cunoscuților că mi-a rămas sufletul pe plaja de acolo și în acel orășel, deși sărăcăcios, dar cu un aer boem, care mi-a adus aminte de ceea ce am văzut în documentarele despre localitățile de pe malul Mării Negre ale începutului de secol XX.


Sulina, mon amour!

Bănuiesc că intuiți urmarea. M-am întors acolo ca să-mi recuperez sufletul. De data aceasta, m-am cazat chiar în Sulina, cel mai estic oraș al României și Uniunii Europene. Aici am avut parte de plajă, de-o excursie la Letea, care a semănat cu un safari autohton, alta spre gura de vărsare a Dunării în mare, de plimbări pe străduțe cu case vechi, de posibilitatea de a fotografia locuri de-un farmec și un pitoresc deosebit și de mâncăruri delicioase de pește. 

Dacă cumva te întrebi care ar fi motivele pentru care ți-ai dori să vizitezi Sulina, dacă nu ai făcut-o până acum, pot să-ți răspund. Interesant este faptul că străzile principale, paralele cu Dunărea, sunt numerotate și nu denumite; noi, de exemplu, am închiriat un apartament pe Strada I. În plus, nu circulă multe autovehicule, mai mult taxiuri decât mașini personale, de aceea nu ai să vezi semafoare sau sensuri giratorii. Este un loc în care reînveți să trăiești simplu și te lecuiești să trăiești “pe repede înainte”.  În Sulina, ai și mare și Deltă la un loc, te poți bucura de peisaje unice pentru România, inclusiv dacă optezi pentru excursiile cu șalupele conduse de localnici, prin Deltă, îți dorești să faci nenumărate fotografii pentru albumul tău personal, poți să mănânci cele mai gustoase preparate din pește gătite de localnici. Este un loc în care și cimitirul este considerat cosmopolit la fel cum era acest orășel odinioară, care încă poartă amintirea celor 21 de naționalități. Și, nu în ultimul rând, dacă știi și ai răbdare să găsești informații, poți fi beneficiarul unei excursii la un preț decent.

Mi-a mai atras atenția …

O clădire emblematică pentru Sulina este Palatul Comisiei Europene a Dunării, care datează din anul 1858. Merită amintit faptul că, datorită importanței strategice a acestui oraș, în anul 1856, a fost înființată aici Comisia Europeană, care a influențat toate țările riverane Dunării să-și aducă flotele în Sulina.

Palatul Comisiei Europene a Dunării

La sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul sec. al XX-lea, Sulina s-a bucurat de o lungă perioadă înfloritoare. Cauza datează din 1870, de când Sulina a căpătat statutul de port internațional liber, fără taxe și impozite. Din păcate, în cel de-al doilea război mondial, orașul a fost bombardat în proporție de 80%.

Farul Comisiei Europene a Dunării (1841), de pe strada a II-a, numărul 43, se află în plin proces de reabilitare. Din acest motiv, nu am putut vizita muzeul din incinta sa și nici nu am putut să urc în turn ca să admir panorama orașului.

Farul Comisiei Europene a Dunării

Farul nou și farul vechi. Farul vechi costier este un monument istoric, datând din jurul anului 1870, situat în aval de orașul Sulina, pe malul stâng al Dunării. După părerea mea, este cel mai frumos far al Sulinei. Poate nu întâmplător a fost folosit pentru filmările serialului românesc “Toate pânzele sus”. Pe vremuri, acest far găzduia cabinetul de lucru al celui cunoscut sub pseudonimul literar Jean Bart. Farul nou a intrat în exploatare în 1983, fiind construit în aval de orașul Sulina, pe partea dreaptă a Dunării.

Biserica ortodoxă Sfinții Alexandru și Nicolae este supranumită “Catedrala Deltei”. Ea a fost zidită în anul 1910.

Ce-a mai avut aparte această experiență turistică? În timp ce soarele se juca cu niște nori, iar vântul se juca cu părul meu, pe plajă fiind, am început să scriu la această poveste de weekend, așa cum am trăit-o. Cu bucurie! Și cu gândul la un nou început. O fi vorba de-un blog de călătorii, așa cum mi-au sugerat mulți dintre cititorii mei? 

Related posts
Destinații de weekendDobrogeaUnde te cazezi

La Cap Aurora ai parte de liniște și relaxare

3 Mins read
Pentru weekendul trecut am ales să ies puțin din București și să mă bucur de liniștea și peisajul pe care litoralul îl…
De vizitatDobrogea

Casa Avramide din Tulcea, una dintre cele mai frumoase case-muzeu din România

2 Mins read
Am povestit într-un articol anterior despre minivacanța pe care mi-am petrecut-o la Sulina, la un sfârșit de sezon estival. Mulți dintre voi…
Dobrogea

Delta Dunării - tărâmul de poveste de la capătul țării

1 Mins read
Cum aș descrie Delta Dunării? Este unică, fabuloasă, spectaculoasă, de o frumusețe care te lasă fără cuvinte. Este unul dintre acele locuri,…

7 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *