De vizitatMuntenia

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

De câțiva ani, de când am citit un articol postat pe un blog de călătorii, referitor la reabilitarea acestui palat, între 2011-2015, îmi tot ziceam că trebuie să-mi fac timp să mă abat din autostrada București-Pitești, ca să-l văd cu ochii mei. Cu toate că, în acest răstimp, m-am întors, de multe ori, acasă dinspre capitală, abia în vara trecută i-a venit rândul să-l vizitez. Emoția a fost cu atât mai mare cu căt am realizat că, începând din 2020, în fiecare an, pe 16 august, adică ziua primei mele vizite la palat, se va sărbători Ziua națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor. 

Dacă îți plac locurile încărcate de istorie și de frumos, acesta este unul dintre locurile care poate fi pe gustul tău. Dacă, în plus, ești atras de eleganța clădirilor vechi restaurate, află de la mine că Palatul de la Potlogi, construit în 1698 de către Constantin Brâncoveanu, pentru fiul său Constantin, este o emblemă a stilului brâncovenesc. Cu alte cuvinte, merită din plin să-l vizitezi. O să fii bucuros nu numai de vizitarea palatului, ci și de plimbarea pe care poți să o faci pe aleile curții, care este și mare și frumos amenajată, sau prin grădinile palatului, situate între palat și heleșteu. Totul în jur are aspect îngrijit, bine conservat, iar decorațiunile sculptate în piatră conferă palatului o frumusețe aparte. Mai mult, expozițiile, cât și decorațiunile interioare au fost alese cu mult gust. De exemplu, eu am fost încântată să văd o expoziție cu icoane pe lemn. Și, încă un amănunt, pe holul dinspre ieșire, vei vedea pe un soclu bustul domnitorului Constantin Brâncoveanu, realizat de sculptorul Olimpiu Petre, în 2004.

Elementele de pietrărie prelucrată artistic țin de stilul arhitectural brâncovenesc.

Vulturul bicefal al Imperiului Bizantin, parte din heraldica voievodului.

Sala unde se servea masa

Curtea rectangulară, Palatul frumos restaurat și bine pus în valoare, cu pivnița situată la subsol, clădirile anexe, care găzduiau bucătăria sau atelierul meșteșugarilor, respectiv biserica care aparține de acest complex monumental, te duce cu gândul la Palatul de la Mogoșoia. Și, ca asemănarea să fie mai mare, vei găsi, în grădina din spatele palatului, niște choșcuri cu mese și băncuțe, unde vei putea să-ți servești gustarea luată de acasă, în cazul în care ai fost inspirat.

Fosta cramă

Imagine din fosta bucătărie a palatului

Imagine din fosta clădire a meșteșugarilor

Biserica Brâncovenească din Potlogi a fost ctitorită în anul 1684 de domnitorul Constantin Brâncoveanu.

Interiorul Bisericii din Potlogi, care are hramul Sf. Dimitrie.

Sper ca fotografiile pe care ți le-am arătat să-ți facă dor de ducă, până la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi. Din punctul meu de vedere, este un loc recomandat pentru o excursie de-o zi, mai ales că e situat la aproximativ la 45 km nord- vest de Bucureşti, pe intersecţia DJ 711 A (Bilciureşti -DN 71-DN 7 – A 1 – Corbii Mari DN 61) cu DJ 401 A ( Bolintin Vale – A 1 – DN 7 Găieşti). 

Informații utile

Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi se poate vizita zilnic, de la 8:00 la 16:00, iarna, și vara, între orele 9:00 la 17:00. Taxa de vizitare este de 10 RON/adult și de 5 RON/elevi si studenți. Dacă ți-am stârnit interesul, poți găsi mai multe detalii pe site-ul oficial.

Related posts
Destinații de weekendExperiențe turisticeMunteniaUnde să mănânciUnde te cazezi

The BAKER's HOUSE, o poveste de succes în domeniul ospitalității din România

6 Mins read
Le urmăream pagina Facebook, din luna mai a anului trecut. Cumva simțeam că voi ajunge acolo. Ce m-a atras ca un magnet? Zona…
De vizitatDobrogea

Am ajuns și la ArtAntik Gallery din Constanța

1 Mins read
Zilele trecute, în plimbările noastre prin Zona Peninsulară a Constanței, am poposit pe strada Arhiepiscopiei la numărul 19 A. Aici, într-o casă veche…
Destinații de weekendMunteniaUnde te cazezi

Descoperă Hanul Poștalionului: oază de eleganță în inima Comanei

2 Mins read
În inima pitorească a Comanei, un loc plin de istorie și frumusețe naturală, se află Hanul Poștalionului, o parte integrantă a domeniului…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *