Se spune despre Miercurea Ciuc că este cea mai mică reședință de județ, din România. Nu o vizitasem până în 2020, dar știam că este capitala sporturilor de iarnă din România, cu un club de hochei pe gheață cu tradiție, la fel cum știam de existența patinoarului “Vakar Lajos”, care a devenit, în timp, simbolul acestui municipiu.
Cum l-aș descrie eu, acum după ce l-am vizitat? Este un oraș frumos, cochet, un oraș verde și foarte curat, pe care vă îndemn să-l descoperiți. Denumirea municipiului provine de la faptul că, în fiecare zi de miercuri, se desfășura odinioară târguri, în această localitate situată în depresiunea Ciuc.
Pentru că dintotdeauna am fost atrasă de arhitectura veche și de centrele istorice ale orașelor din România, am început ziua cu vizitarea zonei vechi a orașului, mai precis din Piața Cetății. Cetatea Miko este obiectivul turistic principal, pe care nu trebuie să-l ratați. Construcția sa a fost începută în primăvara anului 1623, iar până la mijocul secolului XX, clădirea a fost folosită în permanență de diferite trupe militare. Din anul 1970, întregul ansamblu a beneficiat de o restaurare amplă, după care a devenit sediul Muzeului Secuiesc al Ciucului. Ca un fapt inedit, curtea interioară a cetății găzduiește, în fiecare vară, Festivalul de Muzică Veche. Vara trecută, când am ajuns pe acolo, am avut șansa să asist la o repetiție a unei orchestre care cânta muzică barocă.
Dacă sunteți interesați de istoricul clădirii, puteți accesa pagina muzeului, pentru a afla mai multe informații.
Program de vizitare:
Marţi − duminică
9.00−16.00
Bilet de intrare
bilet întreg: 15 lei
bilet cu reducere (studenți, pensionari cu legitimaţie): 10 lei
bilet cu reducere (elevi cu legitimaţie): 7 lei
bilet de familie: 35 lei / familie
Față în față cu Cetatea Miko, am zărit și fotografiat Palatul Primăriei, care m-a impresionat prin arhitectură și mărime. Clădirea primăriei a fost construită în stil eclectic, în 1888, și, ulterior a fost extinsă în 1913.
Peste drum de cetate, relativ pe diagonală, se află Catedrala Episcopală Ortodoxă a Covasnei și a Harghitei “Sf. Nicolae”, care a fost construită între anii 1929-1936, în stil bizantin, și care străjuiește artera principală.
Palatul Justiției a fost ridicat în anul 1905 și este, de asemenea, una dintre clădirile impozante aflate pe aceeași arteră și pe aceeași parte cu cetatea.
Partea nouă a orașului este musai de vizitat; acolo, vei descoperi Piața Libertății, Prefectura județului Harghita, Casa de Cultură și o frumoasă arteră pietonală, care te îmbie la plimbare.
Dacă vei avea șansa să ajungi prin acele locuri, cu siguranță o să-mi dai dreptate că este un oraș verde, atunci când o să vezi și o să admiri străzile cu pomi frumos toaletați și cu spații verzi atent îngrijite, cu ronduri de flori multicolore.
Sper că tot ce ai citit și ai văzut în fotografiile de acolo o să te convingă să înscrii și acest oraș pe lista dorințelor tale turistice, măcar și pentru un popas de o zi, așa cum am făcut eu.