Călători prin România

Abația Cisterciană Cârța, un loc unic în România

Țara Făgărașului este un loc de un farmec aparte, binecuvântat de Dumnezeu, pe care vă recomand să-l puneți pe lista de călătorii. În mod sigur, dacă veți ajunge pe aceste meleaguri, veți constata că Munții Făgăraș, care străjuiesc în depărtare, amplifică frumusețea zonei. Ceea ce poate nu știți este faptul că aici, în comuna Cârța, se găsește una dintre cele mai interesante construcții din România. Cu alte cuvinte, vă recomand să vizitați Abația Cisterciană din Cârța, măcar o dată în viață. În ceea ce mă privește, abia anul trecut, în 2020, am aflat de existența ei, când am citit un articol scris de Dana Gonț pe blogul său, care mi-a stârnit interesul și dorul de ducă până acolo. 

De ce ar trebui să vizitezi Abația Cisterciană de la Cârța?

Aș mai adăuga faptul că, încă de la intrare, îți sare în ochi ordinea și curățenia din curtea mănăstirii. Cu toate că întregul ansamblu a fost restaurat, zidul care este situat în partea laterală a bisericii nu a fost completat, așa cum se întâmplă, de obicei, în cazul reconstituirii după schițele vremii a unor ziduri ruinate. Și ceva foarte interesant, toate zidurile, inclusiv ale bisericii și ale turnului acesteia, chiar și cele care arată ca niște ruine, sunt foarte curate, de parcă ai zice că au fost curățate cu atenție. Chiar dacă este șocantă alăturarea celor două cuvinte, aș zice că arată ca niște ruine arătoase, lucru cam rar întâlnit la monumentele istorice din România. În curte, pe lângă biserica evanghelică și turnul-clopotniță (sec. XV), există cum este și normal o casă parohială, despre care se spune că este una dintre cele mai vechi case din Transilvania.

În situația în care te gândești să pui și această destinație pe Bucket List, poți găsi mai multe informații utile pe pagina FB a Abației Cisterciene Cârța. Mai mult, dacă tot vei ajunge cândva în zonă, ia în calcul și vizitarea Cetății Făgăraș, situată la numai 36 de km, despre care am scris aici
Dacă ți-a plăcut articolul, dă-mi de știre printr-un comentariu lăsat pe această pagină și, de ce nu, dă-l mai departe, ca să afle și prietenii tăi de acest monument istoric deosebit.

Exit mobile version