Oltenia

O scurtă vizită la Băile Govora

ISTORIC

Apariția stațiunii se datorează medicului militar Nicolae Popescu Zorileanu, care a atras atenția factorilor decidenți ai vremurilor de atunci asupra calităților curative ale apelor termale de la Govora. Și, ca să vedeți cum le-a aranjat Dumnezeu, accelerarea investițiiilor, care-au dus la apariția acestei stațiuni balneare, s-a datorat… reumatismului de care suferea omul politic I.C. Brătianu, prim ministrul de atunci al Regatului României. Primul stabiliment de băi a apărut în 1887. După 1910, stațiunea a înregistrat o dezvoltare importantă, prin construirea, printre altele, a unei uzine electrice, a hotelului Palace, a Pavilionului central de băi și a Cazinoului. De asemenea, tot în acea perioadă, a fost amenajat parcul stațiunii de către arhitectul peisagist A. Pinard, care s-a ocupat și de parcul “Romanescu” de la Craiova. Ca să vă faceți o impresie asupra nivelului de atunci, în 1913, stațiunea Govora dispunea de un număr de 1300 camere de cazare, în hoteluri, vile sau case țărănești. Se spune că, în perioada interbelică, stațiunea Băile Govora a cunoscut o adevărată perioadă de înflorire. 

IMPRESII

Am fost plăcut surprinsă de aspectul îngrijit al parcului stațiunii, care a beneficiat de lucrări de modernizare, realizate cu ajutorul unor fonduri europene. Cum să nu-ți placă când vezi alei nivelate cu pavele din beton, bănci și coșuri de gunoi noi, foișorul, cazinoul și fostul cinematograf recent renovate, un amfiteatru semicircular folosit bănuiesc pentru spectacole în aer liber, un loc de joacă pentru copii, o cascadă artificială, precum și o fântână arteziană, un restaurant construit la intrarea în parc, dar mai ales multă vegetație, copaci frumos toaletați, gazon și garduri vii proaspăt tunse și, în special, curățenie. Din punctul meu de vedere, un singur minus are acest parc. Nu are suficiente flori, pe cât ar merita ambientul din jur. 

Am simțit că mi-a priit plimbarea, datorită a ceea ce mi-a bucurat ochiul, a aerului curat pe care l-am respirat și a liniștii din jur, care mi-a dat posibilitatea să ascult triluri de păsărele. Într-un cuvânt, a fost o reală plăcere să descopăr un parc de o frumusețe naturală. 

MI-A MAI ATRAS ATENȚIA…

… Hotelul Palace, construit în anul 1914, care și-a recăpătat strălucirea din vremurile de demult, după lucrările de restaurare și consolidare. Apropo, Hotelul Palace a fost proiectat așa fel încât fiecare cameră să beneficieze de minim o oră de soare pe zi.

… Vila (hotelul) Ștefănescu, care pare să fi beneficiat, până la un anumit moment, de lucrări de consolidare și restaurare. Bănuiesc că fondurile au fost insuficiente, dacă lucrările nu au fost finalizate. În orice caz, arată deocamdată ca o clădire salvată. 

… Vila Ivanovici, construită prin 1895, reprezenta odinioară una dintre clădirile emblematice ale stațiunii. În prezent, se depun eforturi în vederea salvării ei, existând, în acest sens, un proiect de restaurare.

… Pavilionul central de băi, proiectat de același arhitect care a făcut și planurile Hotelului Palace, o bijuterie de clădire lăsată, din păcate, în paragină. Vă mărturisesc că, în fața acestei clădiri, am simțit aceeași strângere de inimă pe care am avut-o străbătând stațiunea Herculane. 

Față de anul 2002, atunci când am vizitat Băile Govora pentru prima dată, am constatat că s-au făcut pași importanți, pentru revitalizarea turismului balnear și recâștigarea interesului turiștilor. Cu siguranță este loc de mai bine, așa după cum reiese și din fotografii, dar important este faptul că există voință din partea autorităților locale, chiar și a voluntarilor arhitecți și ingineri constructori, de a urni lucrurile. Chiar dacă, de data asta, am făcut un popas numai de trei ore, mi-am promis să revin cândva pentru un weekend petrecut la Hotel Palace. Tu ce părere ai? Eu zic că merită. Poate, între timp, autoritățile sau propietarii acelor clădiri-monument istoric vor reuși să le redea strălucirea din perioada lor de glorie, implicit să dea o altă față, mult mai atrăgătoare, stațiunii. 

Related posts
De vizitatOltenia

Târgul de Crăciun de la Craiova

4 Mins read
Am zâmbit a neîncredere atunci când am citit despre Târgul de Crăciun de la Craiova că ar fi al treilea cel mai…
Destinații de weekendExperiențe turisticeOltenia

O excursie de o zi prin Oltenia frumoasă!

4 Mins read
Astăzi propun o excursie de o zi prin meleagurile Olteniei. Zona este recunoscută pentru numeroasele stațiuni turistice, mânăstiri, iar întreaga zonă inspiră…
Oltenia

Hai la Rânca, la zăpadă!

1 Mins read
Stațiunea turistică Rânca, aflată pe raza orașului Novaci și a comunei Baia de Fier din Gorj, atrage în această perioadă mulți iubitori…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *