De vizitatTransilvania

Să mergem la Cetatea Feldioara, pe urmele cavalerilor teutoni

Una dintre cele mai frumoase cetăți pe care le-am vizitat în România este și Cetatea Feldioara, care este situată la 17 km de Brașov, în satul cu același nume. Ea datează din secolul al XIII-lea, fiind cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania, mai precis în Țara Bârsei. Denumirea în maghiară a localității este “Föld-Vár”, cu semnificația de “cetate de pământ”, iar în germană Marienburg cu înțelesul de “Cetatea Mariei”. Fecioara Maria era patroana Ordinului cavalerilor teutoni. Cetatea a fost distrusă în 1430 de turci, precum și de Vlad Țepeș în campania din 1457, locuitorii refăcând-o în același an. Zidul de incintă, din partea de sud, a fost probabil distrus după bătălia de la Feldioara de oștile lui Petru Rareș. 
Reprezentanții autorităților județene au pornit în 2012 un proiect ambițios, care s-a întins pe parcursul a cinci ani, și care a constat într-un proces amplu de reconstrucție aproape de la zero a cetății. Forma actuală s-a realizat după imaginea pe care o avea cetatea în secolul al XVII-lea. După ce-am comparat fotografiile din 2012, când cetatea ajunsese o ruină și mai avea în picioare numai trei ziduri, cu realitatea de la fața locului, mi-am spus că acesta este un exemplu elocvent de construcție istorică care a renăscut din propria cenușă. 

Drumul de acces spre cetate

Cetatea are patru turnuri, în cele patru puncte cardinale, un zid de incintă, dar şi ziduri care marchează vechea capelă, deoarece aici a existat odinioară o mănăstire cisterciană. În partea de nord, există zidul teuton, dar și o fântână, adâncă de 70 de metri, care a fost descoperită în urma săpăturilor. 

În interiorul obiectivului turistic, vizitatorii au la dispoziţie două expoziţii: expoziţia de bază “Mărturii arheologice şi mărturii de locuire şi conlocuire în Feldioara” şi expoziţia temporară “Arminderii – Sărbătoare şi tradiţie”. 

Pentru mai multe informații legate de istoric și de programul de vizitare, puteți vizita pagina primăriei Feldioara.

Related posts
Transilvania

Sibiu: o vizită de două ore în orașul cu ochi care te privesc

2 Mins read
Sibiul m-a întâmpinat din nou cu farmecul său inconfundabil și, deși timpul meu era limitat, am pornit într-o aventură rapidă, dar intensă,…
De vizitatDobrogea

Am ajuns și la ArtAntik Gallery din Constanța

1 Mins read
Zilele trecute, în plimbările noastre prin Zona Peninsulară a Constanței, am poposit pe strada Arhiepiscopiei la numărul 19 A. Aici, într-o casă veche…
TransilvaniaUnde să mănânci

MANNA MANNA, un loc în care se mănâncă bine în Brașov

3 Mins read
De curând, am petrecut un weekend la Brașov, din dorința de a fugi de canicula de acasă. Am descris aici locația în care ne-am…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *