Dacă aș fi întrebată care este cea mai frumoasă stațiune din România, cu certitudine aș răspunde: Sovata, din județul Mureș. Pentru cei care nu știu, ea este situată în depresiunea Praid-Sovata și la poalele Munților Gurghiu, la o altitudine de cca 500 m. Dacă ar fi să ne luăm după numărul mare de turiști români și străini cazați pe parcursul unui an, putem spune că este o destinație populară atât pentru baza de tratament, cât și pentru posibilitățile de odihnă și de relaxare.
Vestitul Lacul Ursu, numit așa pentru că forma lacului arată ca o blană de urs desfășurată.
Dacă cauți un loc pentru relaxare, reconectare cu natura și pentru a face plajă și baie într-un lac sărat, cu proprietăți miraculoase, aceasta este stațiunea în care poți să le ai pe toate laolaltă. În ultimii ani, Sovata și-a recăpătat strălucirea din perioada interbelică, mai ales după ce multe clădiri, de pe artera principală, au fost restaurate și consolidate, punându-se în valoare, totodată, stilul arhitectonic inconfundabil al zonei.
Nici aspectul stradal n-a fost lăsat la întâmplare. De exemplu, zona de promenadă este atent organizată, dându-se o atenție deosebită inclusiv mobilierului stradal. Dacă te uiți oriunde în jur, te impresionează curățenia, atenția la detalii, spațiile verzi cu florile viu colorate și gazonul îngrijit, chiar și trotuarele nivelate perfect. Într-un cuvânt frumosul, curățenia și bunul gust sunt la ele acasă. De asemenea, sunt suficiente restaurante unde poți servi mâncăruri delicioase, inclusiv vestitul gulaș, porțiile fiind foarte mari și la prețuri relativ decente. Mai mult, Sovata dispune de multe unități de cazare și de tratament moderne. Prețurile nu sunt mici, dar nici exagerat de mari; dacă optezi pentru o perioadă de sfârșit de sezon sau te cazezi mai departe de centru, poți să găsești și variante mai convenabile, dar pentru asta trebuie să te documentezi mai mult. Și, nu în ultimul rând, este o stațiune cu sezon permanent. De exemplu, prima dată am vizitat-o toamna, bucurându-mă de două zile frumoase de octombrie petrecute acolo. Cred că-ți poți imagina cum arăta Sovata în “straie” ruginii de sezon.
Plimbările pe strada principală fac parte din programul preferat al turiștilor. De fapt, este o adevărată plăcere să te plimbi în această stațiune, deoarece aleile din zona turistică și din cea a traseelor tematice, care leagă celelalte lacuri mici, au fost modernizate, oferind și locuri de odihnă, belvedere și de joacă pentru copii.
Lacul Verde
Muntele de sare
Lacul Mierlei
Într-una din serile petrecute acolo, am avut norocul să asist la un concert de muzică clasică organizat în aer liber, pe scena din parcul central al Sovatei. Cred că așa se întâmpla și în jurul anului 1920, când stațiunea se număra printre locurile preferate ale Reginei Maria. Dacă, de exemplu, vremea nu este favorabilă pentru plajă, poți să faci o excursie fie cu mocănița, fie cu mașina personală, până la Câmpu Cetății, la o distanță de 18-20 de km de Sovata. Îți garantez că, la păstrăvăria de acolo, poți mânca mâncăruri de pește foarte bine preparate și gustoase.
În situația în care te hotărăști să petreci o minivacanță la Sovata, îți recomand să optezi pentru minim trei, chiar patru nopți. Sigur nu te vei plictisi, mai ales că te sfătuiesc să vizitezi și Salina Praid și satul Corund, recunoscut pentru ceramica sa, destinații pe care le găsești pe o rază de 20 de km. În plus, dacă ești pasionat de mișcarea în natură, ai posibilitatea să faci mai multe drumeții montane pe traseele din Munții Gurghiu, cu plecare din Sovata.
2 Comments