Dacă aș fi întrebată care ar fi unul dintre satele din România pe care le-aș recomanda pentru o excursie de weekend sau un popas măcar de-o zi făcut pe parcursul unui circuit prin Transilvania, aș începe cu Rimetea, situat în județul Alba, aproape de limita cu județul Cluj. Nu cu mult înainte de a pleca într-un concediu prin Transilvania, văzusem, întâmplător, un reportaj la televizor despre această “bijuterie” turistică. Amintirile, despre relatările de la fața locului, mi-au fost reactivate la vederea indicatorului din Aiud spre acest sat. Bineînțeles că m-am hotărât pe loc să o iau pe un drum ocolitor spre Turda și, implicit, să mă abat vreo 20 de km față de traseul pe care-l gândisem inițial. După ce vei citi și vei vedea fotografiile, o să-mi dai dreptate că nu am greșit luând această decizie.
Acest sat este situat la poalele munților Trascăului, la 25 de km față de Aiud, respectiv la vreo 30 de km față de Turda. Rimetea este singurul sat din România distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural. Dacă vei ajunge acolo, vei fi uimit(ă) să constați că toate casele secuiești sunt văruite în alb și majoritatea au obloanele ferestrelor vopsite în verde. (Am citit că fondurile pentru var și vopsea sunt asigurate de către un sector al Budapestei.) Dacă, în plus, vei avea noroc, așa cum am avut eu, să ajungi într-o zi însorită, contrastul alb-verde va fi de mare efect sub razele soarelui. De jur împrejur vei vedea ulițe pietruite, cu aspect îngrijit și fațade ale caselor proaspăt văruite în alb. Impresionant este faptul că localnicii au acordat atenție și detaliilor sau decorațiunilor exterioare gospodăriilor. Cu alte cuvinte, să nu-ți fie cu mirare atunci când vei vedea în fața caselor ghivece mari cu tuia sau alți pomișori ornamentali și jardiniere cu flori roșii sau roz așezate fie pe marginile ferestrelor, fie în fața caselor.
În acea zi, m-am plimbat cu încântare pe ulițele satului, fotografiind multe case tradiționale secuiești și biserica ortodoxă (1938-1939), cu munții văzându-se în zare. Și, încă ceva, te intreb câte sate din România au un muzeu? Vei fi surprins(ă) să afli că Rimetea are chiar și un Muzeu Etnografic.
N-am făcut un secret din faptul că-mi place satul Viscri, dar, dacă ar fi să fac un top al satelor frumoase din România, cu certitudine satul Rimetea l-aș pune pe primul loc. Nu știu ce decizie vei lua, dar eu îmi doresc să revin și chiar să mă cazez în acest loc ca de poveste. Am aflat cu surprindere că există în jur de 40 de pensiuni agroturistice, așa că voi avea de unde alege. Popasul de trei ore pe care l-am făcut, timp în care am servit și masa de prânz în aer liber, m-au convins că merită să revin în acel decor idilic. Mai mult, voi avea posibilitatea să fac câteva plimbări ușoare spre locuri care să-mi permită să văd de sus panorama satului. Dacă te-am făcut curios/curioasă cu privire la traseele pe care le poți face plecând din Rimetea, poți să te documentezi accesând pagina Munții noștri. Mai mult, dacă îți place să te conectezi cu natura și ai propriul cort în portbagajul automobilului, îți dau de veste că Rimetea dispune de zonă de campare. Și, încă un amănunt, dacă îți dorești să zbori cu parapanta, se zice că aici este unul dintre locurile ideale.
3 Comments