De vizitatExperiențe turisticeMunteniaUnde să ieși în orașUnde te cazezi

Să mergem la Vila Golescu, pe urmele boierilor de altădată

Vi s-a întâmplat vreodată, în copilărie, să vă uitați cu jind, prin geamul unei vitrine, la ceva care vă plăcea, cum ar fi de exemplu o prăjitură sau o jucărie, fără să fi putut atinge sau avea? Cam așa m-am simțit eu, atunci când, explorând Câmpulungul, am admirat o clădire istorică din depărtare, fără să pot intra în curtea sa. A fost frustrant să o privesc peste gard și să o fotografiez de la distanță. Atunci, mi-am promis că voi face în așa fel încât să o pot vizita, ceea ce s-a întâmplat în primăvara acestui an. 

Vila Golescu, pentru că despre aceasta e vorba, este amplasată pe dealul vestic al orașului Câmpulung Muscel, pe strada Soldat Dumitru Golescu, nr. 3, în mijlocul unui parc, care a fost amenajat, la începutul secolului XX, de inginerul silvic Vasile Golescu, școlit în Franța. Vila Golescu este un ansamblu format dintr-o clădire neoromânească, construită în 1910, după planurile arh. Constantin N. Simionescu, un canton-anexă ce amintește de culele oltenești și un parc de patru hectare, care este terasat și cuprinde plante rare și exotice. 

Vila a aparţinut lui Vasile Golescu, descendentul unei vechi și cunoscute familii românești, a cărei istorie începe în secolul al XV-lea. Fiicele lui, Irina şi Viorica Golescu, au donat Fundației PRO PATRIMONIU casa, mobilierul de epocă, obiecte de decor, respectiv de uz casnic, covoare, o bibliotecă impresionantă, precum și arhiva familiei. Deoarece surorilor Golescu li s-a permis, în vremea comunismului, să locuiască în casa părintească, acestea au putut să întrețină în mod decent locul și să conserve obiectele de valoare, inclusiv sentimentală. De aceea, vila arăta destul de bine când a fost primită de fundație, în anul 2002. 

După preluare, membrii fundației au apelat la ajutorul mai multor sponsori și arhitecți valoroși, în vederea restaurării clădirii istorice, chiar și a obiectelor de mobilier.  După perioada transformărilor, 2003-2007, vila și-a recăpătat frumusețea și eleganța de altădată. Totodată, a devenit o locuință confortabilă și dotată cu toate facilitățile unui trai decent. De ce vă spun toate acestea? Pentru că fundația “încurajează locuirea istorică la Vila Golescu, fiind singura acțiune care susține financiar întreținerea casei“. Așa mi-a scris, într-un mail, unul dintre directorii din cadrul Fundației PRO PATRIMONIU, doamna Raluca Marțiș, cu care am comunicat pentru a afla mai multe informații despre locație.

Din ziarul Adevărul, am aflat cu încântare despre bursele de creație literară înființate, în 2020, de Fundația Cărturești și Fundația Pro Patrimoniu, prin care anumiți scriitori sunt invitați să scrie la Vila Golescu, oferindu-li-se, timp de o lună, „o cameră doar pentru ei”, pentru a putea crea. Mi-a plăcut atât conceptul, cât și cum sună „rezidență literară”. De asemenea, fundația sprijină organizarea unor concerte de muzică clasică, vila fiind transformată, când și când, în „rezidență muzicală”. 

Mai mult, pe lângă vizitele ghidate oferite turiștilor, aici sunt organizate expoziții, ateliere de lucru, conferințe culturale, simpozioane, școli de vară etc. Cu alte cuvinte, Vila Golescu reprezintă un pol important al vieții culturale din Câmpulung.

Ar trebui să știți că vila nu este deschisă în permanență. De aceea, m-am simțit norocoasă atunci când am dat (pe Google) de datele de contact ale persoanei care se ocupă de administrarea acestei locații. După ce am anunțat în prealabil intenția noastră de a vizita acest obiectiv turistic, doamna, cu care am vorbit la telefon, a venit special să ne deschidă și să ne ofere accesul în vilă.

Și acum vă împărtășesc impresiile noastre:

Această casă prezintă trăsături arhitecturale distincte, specifice unei vile în stil neoromânesc cu influențe brâncovenești. Fațada simetrică este dominată de un corp central bine definit și două aripi laterale echilibrate. Un element remarcabil este logia de la etajul superior, situată deasupra intrării principale și susținută de coloane masive din piatră, care conferă un caracter monumental construcției. Ferestrele, simetrice și încadrate cu decorațiuni specifice stilului brâncovenesc, sunt accentuate de ancadramente pronunțate și detalii decorative care subliniază estetica tradițională. Motivul funiei răsucite (sau a funiei torsade) delimitează vizual cele două niveluri ale casei. Intrarea principală este marcată de o arcadă largă, cu un arc semicircular deasupra ușii. Acoperișul, cu o pantă ușoară și streașină largă, protejează zidurile de intemperii, contribuind totodată la estetica tradițională a casei.

Casa, având parter și etaj, este formată dintr-un hol de primire, salon, sufragerie, bucătărie, cinci dormitoare şi trei băi. De cum intri în holul principal al vilei, privirea îți este atrasă de o scară superbă din lemn masiv.

Salonul din stânga, cum intri la parter, ne-a plăcut în mod deosebit. Bănuim că acest spațiu generos permite organizarea anumitor evenimente în sezoanele reci. În toate încăperile vilei, am apreciat frumusețea obiectelor de mobilier, precum și faptul că unde întorceai privirea vedeai tablouri frumos înrămate sau rafturi cu cărți vechi. Am remarcat decorarea cu bun gust a spațiilor, ordinea și, mai ales, curățenia. În orice caz, atmosfera din jur parcă te îmbie la tihnă și lectură. Și în ecuația asta cred că ar merge bine și un pahar cu vin roșu.  

După ce am intrat într-una dintre încăperile vilei de la etaj, nu mi-am putut dezlipi privirea de la fereastră. Acea magnolie, zărită prin geam, parcă mă îmbia să-i acord atenție. Și, uite așa, am mai făcut o fotografie nu numai cu aparatul, ci și cu sufletul. Important este că fiind acolo mi-am promis că o să scriu acest articol despre Vila Golescu. Vă las să vă bucurați de acest tablou de primăvară zărit prin ochiurile de geam și care m-a inspirat.

După ce am făcut turul casei și am fotografiat în voie interioarele, am fost invitați de gazda noastră să ne așezăm la o masă lungă de pe gazonul bine îngrijit, din fața vilei. A fost un bun prilej să ne bucurăm de razele blânde de soare și să socializăm cu amicii din grupul nostru. Doamna ne-a servit cu plăcinte cu brânză și am fost îmbiați să bem ceaiuri cu lămâie. Ne-am simțit răsfățați de atenția doamnei, într-atât încât n-am mai fi plecat. E clar că aici am găsit o oază de liniște neașteptată într-un oraș relativ aglomerat. Foarte rar am auzit motorul câte unei mașini care trecea pe străduța în pantă pe care este situată propietatea.

Ar mai fi multe de spus, dar n-ar fi mai bine să faci o călătorie până acolo, ca să descoperi acest loc de neuitat? Și încă ceva… Dacă iei în calcul o excursie de o zi la Câmpulung-Muscel, îți recomand, înainte sau după ce vizitezi Vila Golescu, să faci un popas preț de o cafea și o limonadă ca la mama acasă, la Cafeneaua Coloniale.

Mulțumesc directorului de comunicare din cadrul Fundației Pro Patrimoniu, doamna Raluca Marțiș, pentru amabilitatea cu care ne-a pus la dispoziție informații prețioase prin materialul bibliografic recomandat!

Sursă: Pagina oficială a fundației Pro Patrimoniu

Analiza elementelor arhitecturale ale clădirii: Andrei Neagu

Related posts
Destinații de weekendExperiențe turisticeMunteniaUnde să mănânciUnde te cazezi

The BAKER's HOUSE, o poveste de succes în domeniul ospitalității din România

6 Mins read
Le urmăream pagina Facebook, din luna mai a anului trecut. Cumva simțeam că voi ajunge acolo. Ce m-a atras ca un magnet? Zona…
De vizitatDobrogea

Am ajuns și la ArtAntik Gallery din Constanța

1 Mins read
Zilele trecute, în plimbările noastre prin Zona Peninsulară a Constanței, am poposit pe strada Arhiepiscopiei la numărul 19 A. Aici, într-o casă veche…
DobrogeaExperiențe turisticeUnde să mănânci

Cafe Bonjour, o cafenea cu dichis din Constanța

2 Mins read
O dimineață perfectă începe musai cu o cafea aburindă, care să te scoată din moleșeala începutului de zi. Dacă, în plus, o…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *