Călători prin România

Palatul Brukenthal din Avrig

Palatul Brukenthal din Avrig, județul Sibiu, este situat la poalele Munților Făgăraș; a fost reședința de vară a baronului Samuel von Brukenthal, fost guvernator al Transilvaniei în perioada 1777-1787. În perioada sa de glorie, palatului i se mai spunea Edenul Transilvaniei. Brukenthal a construit la Avrig un palat baroc după modelul Palatului Schönbrunn din Viena, între anii 1750-1780. 

Am avut șansa să văd acest domeniu într-o frumoasă zi de octombrie; de aceea nuanțele de galben și de ruginiu specifice toamnei, prezente și în fotografiile personale, parcă au amplificat bucuria pe care am simțit-o la vederea acestui obiectiv turistic. Ansamblul arhitectural este format dintr-o clădire principală în formă de U, cu etaj, respectiv cu deschiderea orientată spre parc, și două clădiri anexe fără etaj. Parcul construit în stil baroc, cum nu este altul în țara noastră, se întinde pe vreo 16 hectare și constituie atracția locului, așa cum se întâmpla și odinioară.  

În 2011, a început restaurarea acestui ansamblu arhitectural. În primă fază, s-a început cu renovarea oranjeriei (fosta seră), care a fost transformată în hotel. În această clădire s-au mai amenajat și o sală de evenimente, precum și un restaurant în care se servesc, în general, produse din bucătăria tradițională transilvăneană. Din păcate, palatul se află într-o stare avansată de degradare, de aceea sper să-i vină și lui rândul să fie restaurat.
În acea zi, după ce m-am plimbat agale pe aleile  parcului, am servit masa de prânz la restaurantul palatului. Meniul este diversificat, îmbinând stilul tradițional al locului cu cel contemporan.

Dacă doriți să vă bucurați de un decor nobiliar și, în același timp, romantic, puteți să vizitați domeniul din Avrig și, în plus, să vă cazați în acest loc cu parfum de epocă. Dacă v-am făcut curioși puteți afla de pe site-ul Palatului Brukenthal din Avrig mai multe informații legate de locația palatului, hotel, meniul restaurantului, precum și despre evenimentele private care pot fi organizate aici. De asemenea, dacă sunteți interesați să aflați mai multe date ce țin de istoricul locului, vă recomand să parcurgeți și acest articol.


Îți recomand să citești și Cetatea Făgăraș, o cetate care nu a fost cucerită niciodată sau Abația Cisterciană Cârța, un loc unic în România, adică despre alte două obiective turistice situate în apropiere de Avrig. Mai mult, dacă consideri că ți-au fost de folos informațiile pe care le-ai aflat de pe pagina noastră, te poți abona și la pagina Facebook Călători prin România.ro, pentru a afla în timp util și alte impresii de călătorie.

Exit mobile version