Era început de septembrie, 2013, atunci când am fost pentru prima oară la Castelul Corvinilor, care e considerat de specialiști drept “cel mai bine conservat monument medieval din SE Europei”. Cu toate că ador să fac turism în România, nu știu cum de s-a întâmplat că am ajuns atât de târziu la acest castel. Acum, rememorând, gândesc că Dumnezeu a vrut să am parte de o amintire deosebită.
(Sursa: internet)
Am avut șansa, alături de câțiva colegi de breaslă din țară, să beneficiez de-o scurtă excursie organizată de gazdele evenimentului la care am participat. În acea zi, am simțit cât de generoși și de ospitalieri pot fi hunedorenii. Și, în plus, am văzut cât de mult se pricep să-și promoveze obiectivele turistice din județ. În poarta castelului, am fost întâmpinați cu pâine și sare chiar de primarul în funcție de atunci. Faptul că angajații muzeului erau îmbrăcați în haine de epocă, iar de jur împrejur vedeam zidurile vechi ale cetății, mi-a dat impresia că asist la turnarea unui film istoric. Interesant sentiment am avut! După ce am vizitat toate încăperile castelului, ultimul popas l-am făcut în sala tronului, acolo unde am fost invitați să ne înfruptăm din mâncăruri preparate după rețete vechi și frumos aranjate pe platouri de lemn, și să ciocnim câte-un pahar de vin turnat din carafe tradiționale de lut. Punerea în scenă a fost perfectă, mai ales că se auzeau în surdină și acorduri de chitară clasică și de muzică medievală. Mărturisesc că era pentru prima oară când participam la un ospăț, organizat ca, acum sute de ani, pe vremea regilor. Dar asta a fost nimic, comparativ cu ce-a urmat. În curtea mare a castelului, s-a amenajat un loc în care am fost îndemnați să ne testăm abilitățile de a trage la țintă. Ni s-a spus inclusiv că vom fi ajutați și învățați cum să procedăm, ca să ne descurcăm. Pentru mine, a fost… oau! În viața mea, nu trăsesem cu arcul. După ce un coleg a reușit să nimerească ținta din a doua încercare, m-am oferit să reprezint “echipa feminină”, ascunzând faptul că bietul tata, ofițer de carieră, m-a învățat, în adolescență, cum să ochesc și să trag cu arma, ca să mă descurc la orele de pregătire militară. Rezultatul? Am nimerit din prima, fapt care m-a încurajat să mai încerc și a doua oară, când la fel nu am ratat ținta.
Nu întâmplător v-am povestit despre tot ce-am trăit acolo, deoarece am citit despre faptul că, începând cu anul 2017, Castelul Corvinilor găzduiește în fiecare vară un Festival Medieval. Cred că ar fi o experiență pe care și-ar dori-o orice român iubitor atât de turism, cât și de istorie, tradiții și obiceiuri populare. Pentru că am vrut să vă prezint acea vizită la castel numai din perspectiva experiențelor avute, vă îndemn să căutați pe site-ul oficial al muzeului mai multe informații cu privire la istoric, amplasament și programul de vizitare. În orice caz, în ceea ce mă privește, îmi doresc să mai ajung acolo, pentru “fixarea cunoștințelor”.