Călători prin România

The BAKER’s HOUSE, o poveste de succes în domeniul ospitalității din România

Le urmăream pagina Facebook, din luna mai a anului trecut. Cumva simțeam că voi ajunge acolo. Ce m-a atras ca un magnet? Zona de munte în care este amplasată pensiunea; felul unic și luminos în care sunt decorate interioarele, care denotă bun gust și ingeniozitate; grădina unde te poți reconecta cu pământul și natura, la fel ca în copilărie; nu în ultimul rând, fotografiile cu preparatele bucătarului, care m-au făcut, de multe ori, să salivez. Toate acestea la un loc m-au convins că aici voi trăi o experiență turistică cum rar pot întâlni. Aaa, și mai e ceva! Am intuit că The BAKER’s HOUSE are o poveste frumoasă în spate.

The BAKER’s HOUSE a fost construită aproape de Câmpulung-Muscel, în comuna Lerești, din jud. Argeș, la poalele munților Iezer-Papușa. Ținând cont că bucureștenii sunt mari amatori de ieșiri în zilele libere, amplasarea la o distanță de 160-170 km de București constituie un avantaj.

În 2018, propietarii au dat Bucureștiul pe Lerești (jud. Argeș), pentru a se întoarce, hai să zicem, la origini. Visul lor de a ridica o pensiune a prins contur, în perioada pandemiei, pe parcursul a nouă luni. Astfel, construcția și decorarea acesteia a fost aproape gata în preajma revelionului din 2020.

Cum recomandă Ruxandra și Mihai propietatea lor? O pensiune boutique unde design-ul se întrepătrunde cu bucătăria gourmet. Scurt și cuprinzător! Cuvintele cheie reflectă pasiunea Ruxandrei pentru design și a lui Mihai pentru gătit. Chiar dacă în denumirea pensiunii nu apare cuvântul boutique, merită pe deplin o asemenea prezentare, pentru că e o locație relativ mică, cu capacitate de cazare pentru 16-18 persoane, ceea ce le dă posibilitatea gazdelor să ofere o mai mare atenție fiecărui client, chiar și să personalizeze serviciile oferite turiștilor. De asemenea, propietarii au pus accent pe unicitate, dovadă stând atenția pentru design, exersată prin alegerea unor tematici diferite pentru decorarea fiecărei camere. Mai mult, cadrul favorizează intimitatea și răsfățul gastronomic al turiștilor. Dacă mai adaug că acest mix se găsește într-o zonă în care ai parte de liniște, aer curat de munte și păduri cât vezi cu ochii, nu cred că-ți poți dori mai mult dacă vrei să-ți încarci bateriile.

Construcția are la parter un living spațios și la demisol o sufragerie cu o terasă generoasă, care are ieșire spre grădină. La etajul I au fost amenajate patru camere, iar la nivelul mansardei, alte două apartamente. 

De cum le treci pragul, îți sare în ochi armonia dintre obiectele de mobilier vechi (recondiționate) și cele de concepție nouă, precum și alăturarea firească a obiectelor meșteșugărești cu cele de artă contemporană. Ruxandra, gazda noastră, este absolventă a Universității Naționale de Arte, fiind designer de textile. Decorul interioarelor și decorațiunile unicat sunt operele ei. De aceea, Casa Brutarului am asemuit-o cu un mic muzeu al frumosului, unde am intuit, de cum am intrat, mâna și sufletul unui artist!

Livingul este luminos, nu numai datorită cromaticii alese, ci și generoaselor spații vitrate. Canapelele și fotoliile, recondiționate și retapițate cu material bej și turcoaz, dau o notă de rafinament și eleganță încăperii. Șemineul, realizat cu cahle albe cu model în relief, pare a fi piesa centrală a livingului.

Cu toate acestea, spațiul preferat de turiști pentru socializare, îl reprezintă locul unde li se servește masa. De cum intri, privirea îți este atrasă de superbul bufet vintage din lemn masiv, precum și de o canapea tapițată cu catifea turcoaz.

A fost foarte plăcut să ne așezăm la masa de lângă ferestrele mari cu vedere spre grădina din spatele pensiunii. Faptul că am mâncat de prânz privind natura, prin ochiurile mari de geam, ne-a creat senzația că suntem într-o sală de cinema cu restaurant.

Într-un colț al sufrageriei, am găsit la discreție, cafea, apă plată, precum și piersici din grădina gazdelor noastre. Muzica de jazz difuzată în surdină desăvârșea atmosfera din jur. 

Fiecare cameră este decorată diferit. În ziua în care am plecat, ne-a bucurat invitația lui Mihai și a Ruxandrei de a vizita și celelalte spații de cazare care se eliberaseră, inclusiv apartamentele de la mansardă. Cu această ocazie, am aflat ceva inedit. Camerele poartă numele unor pâinici renumite – STROMBOLI, PIADINE, FOUGASSE, SCALI, HACIAPURI, SEELEN, pâinici pe care le puteți găsi în meniul pensiunii.

De aceea, pot să fac aprecieri, având o privire de ansamblu. În primul rând, ne-au impresionat decorarea inedită, atenția până la cele mai mici detalii și grija pentru curățenie. În al doilea rând, am apreciat calitatea ridicată a finisajelor, a saltelelor și pernelor, a lenjeriei de damasc de un alb imaculat. În plus, am sesizat că nu s-a făcut rabat de la calitate în alegerea produselor de igienă personală, pe care le-am găsit în baie. Am mai remarcat că, indiferent unde am intrat, ne-a înconjurat un miros plăcut de la săculeții sau buchețelele de lavandă. 

Curtea, cu iarba proaspăt cosită și mica pădurice, cu foișorul, balansoarul și cele două hamace, este locul ideal de joacă pentru copii sau de destindere pentru adulți. A fost plăcut să ascult foșnetul frunzelor celor patru plopi înalți, în timp ce priveam cerul din hamac. Așa că, la The BAKER’s HOUSE, relaxarea și Dolce far niente sunt la ele acasă! Și nu numai, dacă mă gândesc și la experiențele gastronomice de care am avut parte în acele zile de weekend.

În bucătăria lui Mihai, gusturile prind viață. Am descoperit arome autentice, pline de savoare și culoare, ce ne-au bucurat atât ochiul, cât și papilele gustative, servite într-un cadru rafinat și elegant. Mâncărurile nu numai că sunt delicioase, ci și sănătoase, fiind preparate din produse achiziționate de la producătorii din împrejurimi. Anumite ingrediente, precum ciupercile, fructele de pădure sau plantele aromatice, sunt procurate din zona lor, de munte. El mai cumpără brânza de coșuleț de la un producător din Nucșoara sau pește de la o păstrăvărie din apropiere. Mai mult, șunculița sau pastrama pentru micul dejun sunt preparate de Mihai din carne proaspătă, achiziționată de la furnizorii locali.

După ce am gustat și din chiflele și pâinea casei, am realizat că această pensiune își merită pe deplin numele. Întâmplător, am aflat de la Ruxandra și Mihai că denumirea le-a fost inspirată și de un film pe care-l iubesc – un film cu umor specific englezesc: The baker (2007).

Nu știu dacă cu toți procedează la fel, dar la început și, mai ales, la final de sejur, propietarii și-au făcut timp să stea la taifas cu noi. E drept că, în acea duminică de august, am fost ultimii turiști care au plecat din casa lor. Astfel, am putut contura povestea frumoasă din spatele acestei pensiuni boutique și, implicit, jurnalul nostru de călătorie. Și, pentru ca acestea să fie complete, trebuie să evidențiez atitudinea prietenoasă și comunicativă a gazdelor, pe tot parcursul șederii oaspeților.

Așa că, dacă ești în căutarea unor experiențe turistice mai altfel și, în plus, ești pasionat de fine dining, atunci The BAKER’s HOUSE, din Lerești, este locația pe care o cauți. Și nu e glumă! Un economist face concurență cu succes maeștrilor bucătari de la vestitele restaurante bucureștene și nu numai.

În ceea ce ne privește, am avut un weekend fericit, pentru că am mai identificat o unitate de cazare unde merită să revenim, peste ceva timp. Mai mult, ne-am bucurat să-i cunoaștem pe Ruxandra și Mihai, acești tineri inimoși, care fac totul cu pasiune, scriind o frumoasă pagină în favoarea turismului autohton de calitate.

CE MAI POȚI FACE ÎN ZONĂ:

– Să vizitezi orașul Câmpulung Muscel, care reprezintă un punct de atracție turistică, datorită frumuseții arhitecturale a clădirilor sale. Tot aici, îți recomand un popas la Cafeneaua Coloniale, iar, dacă timpul îți permite, pune și vizitarea Vilei Golescu pe lista ta scurtă;

– Să vizitezi Mănăstirea Nămăiești, din comuna Valea Mare-Pravăț, alături de cele de la Corbi și Cetățeni, care fac parte din “Triunghiul mănăstirilor rupestre”, din județul Argeș;

– Vizitarea Casei memoriale George Topîrceanu din Nămăiești poate fi o opțiune, de asemenea, binevenită;

– Mici drumeții prin comună sau de la Cabana Voina în sus, pe trasee semnalizate.

ALTE INFORMAȚII UTILE:

Adresă: Strada Țarină 118 c, Lerești, Jud. Argeș;

Date de contact: +40 723 236 476; timariumihai@yahoo.com ;

Surse de informare: Facebook și Instagram;

Evaluarea medie pe baza recenziilor oaspeților: 4,9 din 5 (Google Maps), la data scrierii articolului;

Observație: Cazarea include mic dejun; celelalte mese sunt opționale, dar vă recomandăm să nu ratați oferta.

Exit mobile version