Ești în căutarea unui loc unde să fugi de rutină și de agitația marilor orașe? În plus, ești pasionat de fotografia de peisaj? Atunci, te poți îndrepta spre Parcul Național Piatra Craiului, din județul Brașov. Aici, la poalele Munților Piatra Craiului, poți descoperi satul Măgura din comuna brașoveană Moeciu, care poate fi, în acest caz, destinația ideală. Acest sat de munte, situat la o altitudine de cca 1000 de metri, pare rupt de lume și încremenit în timp. Cu toate că locuitorii se bucură de beneficiile civilizației, unii dintre ei au avut înțelepciunea de a nu renunța la stilul de viață arhaic, pastoral.
Peisajele, cu crestele Pietrei Craiului în plan îndepărtat, sunt tulburător de frumoase și completează într-un mod fericit tabloul lumii rurale de aici.
Dacă vrei să simți autenticitatea și vibrația zonei, îți recomandăm o plimbare la pas pe ulițele prăfuite care șerpuiesc printre dealuri. Astfel, te vei bucura de imagini desprinse parcă dintr-o poveste. Îți vor bucura privirea atât casele tradiționale, cât și cele de dată recentă, construite în stil rustic, pe care le vei zări răsfirate pe dealuri. Liniștea din jur va fi întreruptă, când și când, de zgomotul copitelor de cai și de cel al roților de căruță. Dar cea mai frumoasă muzică pentru urechile tale va fi sunetul de talangă al vacilor care pasc iarba pășunilor din jur. Dacă ai noroc, vei admira, eventual, în depărtare, vreun țăran care cosește tacticos iarba de pe pământul lui.
Și pentru a-ți prelungi bucuria, ar fi bine să vizitezi și satul Peștera, care este la fel de frumos ca Măgura. Nu vei face mai mult de o oră de mers pe jos, luând în calcul și opririle pentru sesiunile foto. În scurtul timp petrecut în zonă, ne-au depășit câțiva bicicliști. Așa că poți să iei în calcul și practicarea acestui sport, dacă reușești să-ți programezi o excursie aici.
În situația în care ne urmezi sfatul, îți recomandăm să ajungi în Măgura dinspre Zărnești, chiar dacă este vorba despre un mic ocol și de câțiva km de drum forestier. Cu toate acestea, drumul este practicabil și mult mai bun decât cel care unește Moeciu de Peștera și Măgura. Porțiunea Moeciu-Peștera s-a asfaltat, dar drumul dintre Peștera și Măgura este de evitat, fiind cotat ca unul dintre cele mai proaste din țară.
Pentru a te bucura din plin de aerul curat de munte, precum și de simplitatea și autenticitatea vieții rurale, va trebui să înnoptezi în zonă. De data asta, spre deosebire de vara anului 2022, noi nu ne-am cazat, pentru că a fost vorba de un popas de 3-4 ore pe care l-am făcut venind dinspre Brașov. Data viitoare, vom lua în calcul o excursie aici și, eventual, o cazare la Guesthouse Samedru, care are un scor de 9,6 din 10 pe Booking.com, pe baza a peste 250 de evaluări ale turiștilor. De ce am remarcat-o? Ne-a plăcut arhitectura asemănătoare pensiunilor din Germania sau Austria.
Nu știu tu ce vei face până la urmă, dar noi abia așteptăm să revenim în această zonă, la începutul lunii octombrie, pentru că ne dorim să revedem și să fotografiem Măgura în straie ruginii, de toamnă.
Foto: Andrei Neagu